Terreurverdachte ISIS opgepakt in Belgisch asielcentrum

Terreurverdachte ISIS opgepakt in Belgisch asielcentrum

Het Fedasil-centrum in Jumet. Foto: EdA

Een Irakees die ervan verdacht wordt dat hij banden heeft met terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS), is vrijdag in het centrum van Fedasil in Jumet (Charleroi) opgepakt. De man is sinds mei in België en zou op camerabeelden te zien zijn als jihadi voor een vlag van ISIS. Afgeluisterde gesprekken tonen ook aan dat hij in contact stond met figuren die onder toezicht van de Staatsveiligheid staan.

Er liep een onderzoek tegen de Irakees, de veertiger Bassman Assanad, sinds hij in mei in ons land aankwam. Hij trok eerst in bij zijn schoonbroer, maar vertrok daar later weer. Hij liet er een camera achter waarop de beelden van hem als jihadi werden aangetroffen.

Niet alleen bleek uit afgeluisterde gesprekken dat hij banden had met figuren die de Staatsveiligheid kende. Er werd ook een vlag van ISIS gevonden tussen zijn persoonlijke spullen in het centrum van Fedasil. Een onderzoeksrechter besliste uiteindelijk vrijdag om hem te laten aanhouden.

Maandag verscheen de man voor de raadkamer in Charleroi. Hij zegt dat de camerabeelden dienden om hem problemen in Irak te besparen. Hij zou de bedoeling hebben gehad om in Europa te komen wonen met zijn familie, die op dit moment in Koerdistan verblijft.

De raadkamer verlengde zijn aanhouding met een maand.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees