Volgens ACOD Spoor gaan tegen 2020 stations Genk, Sint-Truiden, Tongeren en Neerpelt dicht

Vakbonden: "Nog welgeteld één station in Limburg over vier jaar"

ACOD Spoor vreest dat het station van Hasselt het enige is dat bemand zal blijven. Foto: if

Hasselt / Genk / Tongeren / Sint-Truiden / Neerpelt -

“In 2020 zal Limburg nog welgeteld één station hebben: dat van Hasselt.” Dat zegt Stefan ‘t Jolyn van de socialistische vakbond ACOD Spoor Limburg. Naast Hasselt telt Limburg vandaag nog vier bemande stations (Genk, Sint-Truiden, Tongeren en Neerpelt), maar volgens ‘t Jolyn zullen die over vier jaar dicht zijn. “Door al die Limburgse stations te sluiten, kunnen reizigers die vragen hebben nergens meer terecht”, zegt ‘t Jolyn. “Daarnaast maken we ons ernstig zorgen over de veiligheid in al die onbemande stations, zeker in de weekends.”

De NMBS kondigde in mei vorig jaar, in het kader van haar besparingsplan, de sluiting van 23 stations in België aan. Ook in Limburg sneuvelden stations. Zo gingen op 1 juli 2015 de stations van Bilzen, Lommel en Leopoldsburg onherroepelijk dicht.

Naast de sluitingen kondigde spoorbaas Jo Cornu ook aan dat in 25 Belgische stations — waar volgens de NMBS maar weinig reizigers zijn — de loketten minder lang open zouden blijven. Voor Limburg ging het om de stations van Genk en Sint-Truiden. Daar kunnen reizigers sinds 1 juli 2015 in het weekend enkel nog in de voormiddag aan een loket terecht voor informatie. Tot daar de gevolgen van de besparingsronde voor Limburg, zo klonk het vorig jaar bij de NMBS.

Maar gisteren raakte bekend dat de gevolgen nog drastischer zullen zijn. Ook het station van Neerpelt zou het slachtoffer worden van de bezuinigingen bij de spoorwegen.

Bij de NMBS maakten ze zich gisteren sterk dat er tot 2020 in Limburg geen nieuwe stations zullen sluiten. “Maar die belofte gaan ze bij de NMBS onmogelijk kunnen houden”, zegt Stefan ‘t Jolyn van ACOD Spoor.

Lees meer in Het Nieuwsblad editie Limburg van donderdag 28 januari

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees