In 2 op 3 gemeenten willen inwoners geen extra vluchtelingen meer opvangen

OVERZICHT. Asielzoekers verdelen Vlaanderen

De vraag “Schaffen wir das?” verdeelt niet alleen de politiek, maar ook de Dorpsstraat. Dat blijkt uit ons Gemeenterapport. In 203 van de 308 gemeenten geeft een meerderheid van de inwoners aan dat ze geen extra vluchtelingen meer aankunnen. Het gaat dan weliswaar vaak om een kleine meerderheid. Met uitzondering van de gemeenten met grote asielcentra houden voor- en tegenstanders elkaar ongeveer in evenwicht.

In twee op de drie gemeenten geeft een kleine meerderheid van de inwoners aan dat “de gemeente geen extra vluchtelingen aankan”, zo blijkt uit ons Gemeenterapport. In het merendeel van de Vlaamse gemeenten is die meerderheid weliswaar krap: gemiddeld zegt 55 procent van de inwoners dat ze geen extra asielzoekers aankunnen.

“Op zich begrijpen we dat de mensen die vreemdelingen liever niet zien komen. Angst voor het onbekende is niet abnormaal”, reageert An Luyten, woordvoerster van het Rode Kruis. “Net daarom is het belangrijk de burgers zo goed mogelijk te informeren, zeker wie dicht bij een asielcentrum woont. Het is aan ons om hen genoeg uitleg te verschaffen om hen gerust te stellen.”

Bekijk hier hoe de inwoners van uw gemeente denken over de opvang van meer vluchtelingen:

Oud-Heverlee: waar vluchtelingen nog welkom zijn

In de Vlaams-Brabantse gemeente Oud-Heverlee gaat 66,4 procent niet akkoord met de stelling dat de gemeente geen extra vluchtelingen aankan. Nergens in Vlaanderen zijn de vluchtelingen meer welkom dan in het rustige dorp vlak bij de taalgrens. 
“Ik ben absoluut in positieve zin ­verrast”, aldus CD&V-burgemeester Adri Daniëls. Hij heeft ook een verklaring voor die gastvrijheid: “Als we vluchtelingen opvangen, doen we dat grondig. We integreren hen zo snel mogelijk. De burgers zien zelf hoe  de vluchtelingen zich aanpassen.” 

Volgens de CD&V-burgemeester moet het OCMW de inwoners zelfs intomen. “Soms zijn ze te enthousiast en willen ze zelf initiatief nemen om de vluchtelingen te slapen te leggen. Maar wettelijk gezien kan dat niet ­zomaar.” 

Daniëls geeft ook aan dat Oud-Heverlee absoluut nog niet overrompeld wordt door vluchtelingen. “We hebben er nu 17 en dat zijn bijna allemaal gezinnen. We zitten alleszins nog niet aan ons quotum van 28.”
 


1 op 4 ziet “grote problemen”

Logischerwijs weegt de toestroom van vluchtelingen vooral op de gemeenten en steden met grote asielcentra. In die gemeenten geeft ongeveer 80 procent aan dat hij of zij geen extra vluchtelingen meer wil.

Maar dat wil niet zeggen dat de ­inwoners naast een asielopvangcentrum ook massaal aan het klagen slaan. Op de vraag “zorgt de opvang van asielzoekers voor grote problemen?” antwoordt ook in die gemeenten maar een minderheid “akkoord”. Gemiddeld 35,9 procent vindt dat er echt grote problemen zijn. In de rest van de gemeenten, waar geen groot opvangcentrum is, is dat gemiddeld 25,3 procent.

Corrigeer