Jappe Jaspers gaat voor wereldtitel bij junioren: “Zie mezelf als schaduwfavoriet”

Jappe Jaspers gaat voor wereldtitel bij junioren: “Zie mezelf als schaduwfavoriet”

Foto: mvh

Zaterdag om 11u00 knallen de junioren het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder op gang. Speerpunt bij de Belgen is de 17-jarige Jappe Jaspers (Enertherm-BKCP) uit Bonheiden. Grote concurrent is zijn Nederlandse ploegmaat Jens Dekker.

WK veldrijden op Sportwereld.be

Jaspers en Dekker domineren dit seizoen de juniorencategorie en ook zaterdag staan ze bovenaan het favorietenlijstje. “Maar Jens is voor mij toch de grote favoriet”, aldus Jaspers. “Hij is dit seizoen de betere en ik zie mezelf eerder als schaduwfavoriet. Maar ik geloof wel in de wereldtitel. Overal waar ik start, start ik om te winnen. Jens en ik kunnen goed met elkaar opschieten, maar zaterdag is hij uiteraard meer tegenstander dan ploegmaat. Bovendien ken ik Jens zijn zwakke punten op de omloop in Zolder.”

Jaspers refereert naar de wereldbekermanche in Zolder op tweede kerstdag. Daar moest Dekker de wedstrijd verlaten na een val in de slotronde. Jaspers werd tweede, achter de Fransman Bonnet. “Naast Jens zie ik de Fransen Bonnet en Turgis als de grootste concurrenten. Zij halen een hoog niveau en Zolder is een parkoers dat hen ligt. Op een wereldkampioenschap zijn er trouwens wel vaker verrassingen. Wat de Belgische ploeg betreft, staan we heel sterk. We zijn hier met renners die stuk voor stuk in de top tien kunnen eindigen.”

Over zijn eigen conditie is Jaspers tevreden. “De conditie is in orde, maar ik ben de voorbije twee weken verkouden geweest. Vooral in Hoogerheide had ik problemen met ademhalen. Ideaal was dat niet, maar ik heb het gevoel dat het net op tijd uit mijn systeem is. Vrijdag ga ik de omloop verkennen en dan moet ik er klaar voor zijn. Zenuwachtig ben ik nooit. Alleen een beetje gezonde spanning. Het is overigens mijn tweede WK, dus het nieuwe is er een beetje vanaf. Anderzijds is het wel mijn eerste WK in eigen land. En dat voelt best speciaal.”

Corrigeer