Leger vraagt om 150 gebouwen en domeinen onherkenbaar te maken op zoeksite

Defensie is “spionage” van Google beu

Op Google Earth kan zonder problemen ingezoomd worden op de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel. Foto: RR

Defensie eist in een scherpe brief aan Google dat het internetbedrijf de luchtbeelden van militaire domeinen, zoals de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, onherkenbaar maakt. “De wet verbiedt het. Bovendien creëert het in tijden van terrorisme te grote veiligheidsrisico’s.”

Het Belgische leger heeft Google een lange brief geschreven om erop te wijzen dat zeer gedetailleerde luchtbeelden van Belgische militaire basissen volgens de Belgische wet strafbaar zijn. Volgens het kabinet van defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wil Google gehoor geven aan de klacht, en is er binnenkort al een vergadering tussen de internetgigant en de legertop.

150 gebouwen

Zeer concreet stoort Defensie zich aan de luchtbeelden die je vindt via Google Maps, Google Street View en Google Earth. Daarop kan zonder problemen worden ingezoomd op militaire installaties, zoals de luchtmachtbasissen van Florennes en Kleine Brogel – op die laatste zouden Amerikaanse kernwapens liggen.

Maar er wordt aan Google ook gevraagd om andere “kritische” Belgische infrastructuur onherkenbaar te maken. Dat gaat van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en de kerncentrales in ons land, tot een aantal regerings- en overheidsgebouwen, enkele buitenlandse ambassades en mogelijk ook de koninklijke paleizen. In totaal zou het om zo’n 150 gebouwen en domeinen gaan.

Terreurtijden

In regeringskringen wordt niet verheeld dat ons land de feiten achterna loopt. In buurlanden Nederland en Frankrijk zijn bepaalde militaire domeinen en kritische infrastructuur zoals nucleaire sites, al veel langer onherkenbaar gemaakt. Gelet op de terreurdreiging steekt Defensie nu een tandje bij.

Corrigeer

MEER NIEUWS