Maar burgemeesters beseffen dat inwoners niet staan te springen

19 Vlaamse gemeenten onderzoeken fusie

De komende weken en maanden gaat een extern adviesbureau negentien gemeenten screenen, deels op kosten van de Vlaamse overheid. Het doel: de voordelen van een verregaande samenwerking of fusie aantonen. Het kabinet-Homans maakt zich sterk dat de fusies intussen “geen taboe meer zijn”, maar de betrokken burgemeesters houden de boot nog af.

Van het dertigtal gemeenten dat geïnteresseerd was in een zelfevaluatie, kregen er negentien deze week een brief in de bus. Zij kregen groen licht om deels op kosten van de Vlaamse regering de komende weken en maanden grondig geëvalueerd te worden door een adviesbureau. Die evaluatie moet de voordelen aantonen van een verregaande samenwerking of fusie met de buurtgemeenten. Het is met andere woorden de eerste concrete aanzet naar een mogelijke vrijwillige gemeentefusie in de toekomst.

Deze 19 gemeentes laten een evaluatie maken voor een mogelijke fusie: Zutendaal, Schilde, Sint-Katelijne-Waver, Essen, Heist-op-den-Berg, Londerzeel, Diksmuide, Wachtebeke, Meeuwen-Gruitrode, Wijnegem, Borsbeek, Puurs, Kaprijke, Ranst, Hemiksem, Eeklo, Neerpelt, Knesselare, Tienen.

Klik op een gemeente om te weten te komen hoe de inwoners denken over een mogelijke fusie:

Corrigeer

Vul je postcode in en ontdek de scores van jouw gemeente: