Debutant Sweeck: “Zelf een bommetje gooien, waarom niet”

Debutant Sweeck: “Zelf een bommetje gooien, waarom niet”

Foto: foto’s BELGA

Laurens Sweeck is samen met Michael Vanthourenhout en Tim Merlier één van de drie Belgische debutanten op het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder. Maar de crosser van ERA-Murprotec heeft ambities. “Top vijf is mogelijk”, klinkt het.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Een vierde plaats in de Wereldbekermanche in Lignières-en-Berry en zesde vorige week in Hoogerheide. Laurens Sweeck droomt niet onterecht van de top vijf in zijn allereerste WK bij de profs. “Ik voel me heel goed en ontspannen”, vertelde de 22-jarige crosser uit Schriek tijdens de persbabbel vrijdagochtend. “De laatste weken voel ik me prima en dat zie je ook aan mijn uitslagen. Ik kan met een rustig gevoel toeleven naar zondag. Als alles meezit is een plaats bij de eerste vijf zeker mogelijk.”

“Ik kwam hier nog kijken naar Nys als supporter”

Voor Sweeck is Heusden-Zolder al zijn zevende WK, maar zijn eerste bij de grote jongens. “Dat maakt het dan toch weer speciaal”, klinkt het. “In mijn eerste jaar als prof meteen geselecteerd worden voor een WK in eigen land, is heel mooi. In 2012 reed ik als eerstejaarsbelofte het WK in Koksijde. Ik weet dus ongeveer waaraan ik mij kan verwachten. De beloften reden toen nog op zaterdagnamiddag en er was veel volk. Bovendien maakten Wietse Bosmans en Lars van der Haar er een spannende wedstrijd van. De sfeer was enorm.”

Ook aan het vorige WK in Heusden-Zolder, in 2002, heeft Sweeck nog herinneringen. “Ik was toen negen jaar en kwam kijken als supporter van Sven Nys (lacht). Er was toen echt een massa volk en ze verwachten zondag nog meer publiek. Dat maakt mij niet nerveus, al zal zondag de gezonde stress wel toeslaan. Ik kan wel toeleven naar een WK zoals eender welke andere wedstrijd, maar als ik zondag naar de startlijn rijd, zal ik het toch wel voelen.”

“Als ploeg vroege aanval van Van der Poel neutraliseren”

Sweeck is traditioneel een snelle starter en dat is ook zondag de bedoeling. “Op een omloop zoals Heusden-Zolder is de start cruciaal. Je hebt daar eigenlijk twee starten, want na de eerste bocht moet je opnieuw vol gas geven. En als Van der Poel meteen een bommetje gooit, kan je maar beter vooraan zitten. Als ploeg zal het belangrijk zijn om een vroege uitval zo snel mogelijk te neutraliseren. Of zelf een bommetje gooien natuurlijk. Waarom niet. Als Wout (van Aert, red.) door pech een gat moet laten, zal ik mij opofferen, maar indien mogelijk wil ik zelf een mooi resultaat rijden.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.