Jongeren willen ‘alarmknop’ om foto’s op sociale media te blokkeren

Jongeren willen ‘alarmknop’ om foto’s op sociale media te blokkeren

archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

Jongeren willen beelden op sociale media kunnen blokkeren waarin ze zonder toestemming worden getoond. Dat is één van de aanbevelingen van het jongerenparlement rond privacy. Bevoegd staatssecretaris Bart Tommelein (Open VLD) denkt dat een strengere wetgeving snel zal volgen.

Honderdtwintig jongeren werkten in de zitting, die de Privacycommissie vrijdag organiseerde in de Kamer, een reeks aanbevelingen voor de regering uit. Een van de opvallende conclusies is dat ze een foto of filmpje waarin ze voorkomen willen kunnen blokkeren, of op zijn minst ‘blurren’. ‘Een mogelijkheid is een alarmknop, waarmee het beeld tijdelijk onzichtbaar wordt voor andere gebruikers en er een dialoog kan worden opgestart’, vat een deelnemer het samen.

Bart Tommelein is ervan overtuigd dat we een dergelijke maatregel in wetgeving zouden kunnen omzetten, ook tegenover multinationals als Facebook of Twitter. ‘Ik ben vrij optimistisch dat we dergelijke sites snel een strenger kader kunnen opleggen, omdat de neuzen van de Europese lidstaten stilaan in dezelfde richting wijzen’, zegt hij.

Jongeren moeten daarnaast beter worden geïnformeerd over hun rechten op het internet, vinden de 120 deelnemers. Privacyinstellingen bestaan, maar veel gebruikers zijn er niet van op de hoogte. Daar is een rol voor de school weggelegd. ‘Wanneer men zijn eerste stappen zet op de sociale media is dat het ideale moment om te informeren en te discussiëren’, zegt professor Michel Walrave, die de debatten begeleidde.

Ook voor de ouders is een rol weggelegd, al zijn het soms net zij die zich beter moeten beheersen, vinden de jongeren. Het zogenaamde sharenting, ouders die hun kroost te vaak fotograferen en online plaatsen, blijkt niet te onderschatten. ‘Ouders moet worden aangeleerd het standpunt van hun kinderen in te nemen als ze iets delen’, aldus Walrave. ‘Mogelijk moet hierrond een campagne worden gevoerd, al kan het ook nuttig zijn het onderwerp aan bod te laten komen in fictieprogramma’s.’

Corrigeer

MEER NIEUWS