Laatste Land Rover Defender rolt van de band

Laatste Land Rover Defender rolt van de band

De Defender in het typische Land Rover-groen. Foto: REUTERS

De Britse terreinwagenbouwer Land Rover heeft vrijdag na 68 jaar de productie stopgezet van het legendarische model Defender. Meer dan twee miljoen exemplaren van de terreinwagen liepen sinds 1948 van de band. Het model voldoet echter niet langer aan de Europese normen.

Vrijdag werd in de Land Rover-fabriek in het Britse Solihull de laatste Defender afgemaakt. Het langstlevende automodel ooit kon niet langer aangepast worden aan de huidige veiligheids- en emissienormen.

De uiterst robuuste Defender is wereldwijd erg in trek bij hulpdiensten en legers. Sinds de SUV’s populair werden, maakte de Defender echter ook furore als luxevoertuig bij de rijkere klasse. Verschillende bekende Britten hadden de robuuste 4X4 in de garage staan, onder wie acteur Steve McQueen, Beatle Paul McCartney en uiteraard ook Queen Elizabeth.

Tata, het Indiase bedrijf dat het noodlijdende Land Rover in 2008 overnam, komt binnenkort wel met een nieuwe versie van de Defender. ‘Elk aan voertuig was tijdens de levensduur van de Defender al meermaals vervangen’, klinkt het bij een woordvoerster. ‘We hebben nu de technologie en de mogelijkheden op vlak van prestaties en design om de Defender te laten evolueren.’

Corrigeer