Nederlandse verpulvert WK-droom van Sanne Cant

De Nederlandse Thalita de Jong is de nieuwe wereldkampioene veldrijden. In Heusden-Zolder reed ze zaterdag in de slotronde weg van de concurrentie. Aan de streep had de 22-jarige Nederlandse 14 seconden voorsprong op de Française Caroline Mani. Sanne Cant moest voor eigen volk tevreden zijn met brons. Zij won op 24 seconden de sprint tegen de Nederlandse Sophie de Boer.

WK veldrijden op Sportwereld.be

Het stond in de sterren geschreven. Sanne Cant zou in eigen land haar eerste regenboogtrui grijpen. Maar na een spannende wedstrijd was het De Jong die aan het langste eind trok. De Nederlandse miste haar start volledig en had op een bepaald moment maar liefst een halve minuut achterstand op het leidende kwartet Nikki Harris, Sophie de Boer, Caroline Mani en Sanne Cant. Terwijl een indrukwekkende De Jong aan haar achterstand knabbelde, gaf de Française Mani vooraan de beste indruk. Maar voor afscheiding zorgen lukte niet.

Bij het ingaan van de laatste ronde kon De Jong de aansluiting maken. Het signaal voor Cant om in een technische zone haar troeven op tafel te leggen, maar de Europese kampioene kon geen gaatje slaan. De Jong, die zag dat Cant op haar adem trapte, versnelde en nam al snel twintig meter. Cant plooide en brak. De Jong snelde naar de wereldtitel en Mani snoepte het zilver af van Cant, die voor de bronzen plak nog moest sprinten tegen Sophie de Boer. Sabrina Stultiens maakte met een vijfde plaats het Nederlandse feestje compleet.

Na Sanne Cant was het even wachten op onze volgende landgenote. Ellen Van Loy, al enkele dagen ziek, moest vrede nemen met de 18e plaats. Jolien Verschueren, 19e, en Loes Sels, 20e, nestelden zich nog net in de top twintig (bekijk hier de volledige uitslag!).

Thalita de Jong volgt op de erelijst de Française Pauline Ferrand-Prévot op. Die pakte vorig jaar in Tabor de titel voor Cant en de Nederlandse Marianne Vos. Ferrand-Prévot en Vos stonden zaterdag niet aan de start. Eerder op de dag waren er wereldtitels voor de Nederlandse junior Jens Dekker en de Britse belofte Evie Richards. Zondag volgt het WK bij de mannen beloften (11u) en mannen elite (15u). België heeft voorlopig nog maar één medaille.

Corrigeer