REACTIES. De Bie: "Dit is een schande, we zijn allemaal bedot!"

Grote opschudding op het wereldkampioenschap veldrijden toen bij een fiets van Belgische belofte Femke Van den Driessche mechanische fraude werd aangetroffen. Ondertussen stromen de eerste reacties binnen, vooral vol ongeloof. Bondscoach Rudy De Bie is hard. "Het is een schande. Ze was een jong talent, maar blijkbaar vond ze het toch nodig om zoiets te doen." Ook de sponsors willen zich distantiëren van wat er zich heeft voorgedaan.

Sporza meldt dat er effectief sprake is van technologische fraude. Ze spraken met Freddy Van Steen, logistiek verantwoordelijke bij de KBWB. "Hij vertelde dat er inderdaad sprake is van technologische fraude. Toen het zadel van de buis verwijderd werd, kwamen er elektrische kabels uit de buis. Toen ze ook de trapas wilden verwijderen, iets wat normaal makkelijker gaat, ging dat niet, want die trapas zat vast. Daar zat net het motortje."

Bondscoach Rudy De Bie: "Een schande, ik ben beschaamd in haar plaats"

Bondscoach Rudy De Bie reageert verbolgen op het nieuws over de mechanische fraude in het kamp van de Belgische belofte Femke Van den Driessche. "Het is een schande wat de entourage van Femke de Belgische federatie lapt", vertelde De Bie.

De bondscoach van de Belgische selectie, gelooft zijn oren niet. "Ik had nooit gedacht dat dergelijke fraude effectief de weg naar het wielrennen zou vinden. Het is een schande wat de entourage van Femke de Belgische federatie lapt. En dat net tijdens een WK in eigen land."

"Femke heb ik niet gesproken, ik heb haar enkel naar buiten begeleid", gaat De Bie verder. "Of ik kwaad ben op haar? Ik ben vooral kwaad op diegene in haar entourage die met dat idee op de proppen is gekomen. Femke zelf is nog jong en misschien wat naïef. Maar dit kan gewoon niet. Het maakt me triest dat dit nu gebeurt."

De Bie benadrukt dat hij niet weet welke mechanische fraude er precies gepleegd is. "Ik weet niet honderd procent zeker wat er aan de hand is of wie verantwoordelijk is. Femke is zo'n tof meisje en ze ligt prima binnen de groep, maar ik voel momenteel niet de behoefte om na dit WK contact met haar of haar entourage te zoeken. Ik hoop nu vooral dat we zondag op het sportieve kunnen focussen en dat we met de Belgen nog een mooie WK-dag kunnen beleven."

Sponsor 'Kleur op Maat': "Als sponsor ook slachtoffer"

Ook de sponsors van 'Kleur op Maat' hebben intussen ook gereageerd op de gebeurtenissen vandaag op het wereldkampioenschap. "Wij als sponsors willen ons volledig distantiëren van wat er is gebeurd", zegt Tom Peeters van Kleur op Maat. "Als sponsor zijn we zelf ook het slachtoffer van dit voorval met mechanische fraude. We weten ook niet precies wat er gebeurd is met de fiets. Die krijgen de rensters in bruikleen van het fietsenmerk. Wat er met de fiets gebeurt tijdens het vervoer naar de cross, weten we dus niet. We willen het onderzoek nu afwachten, hoe en wat er gebeurt. Maar we blijven in de toekomst wel jonge beloftevolle renners en rensters steunen als sponsor", aldus Peeters.

Van Aert en co geschrokken: "Klap voor de wielersport

Zondag staat dan nog het wereldkampioenschap veldrijden bij de heren elite op het programma. Bij de Belgische selectie heerste er ook nog vooral ongeloof. "Ik ben heel erg geschrokken reageerde favoriet voor morgen Wout van Aert in Het Journaal. "Ik had nooit gedacht dat zoiets in het veldrijden zou voorvallen."

Ook Sven Nys reageerde geschrokken. "Ik kon mijn oren niet geloven. We deden allemaal heel lachwekkend over dat gerucht over motortjes in de Ronde van Vlaanderen enkele jaren geleden. Plots zijn motortjes in onze sport een realiteit", aldus Nys. "Dat is een pijnlijke zaak. Het gaat hier om een individu, een 19-jarige meisje. Hoe haal je het in uw hoofd om zoiets te doen", vraagt Nys zich af. Volgens de 39-jarige veldrijder werd Van den Driessche dan ook geholpen. "Die besliste dat niet zomaar op zichzelf. De federatie zelf kan daar weinig aan doen. Het is een klap voor de wielersport in het algemeen. De komende jaren zullen we er waarschijnlijk meer en meer op moeten controleren."

Patrick Lefevere: "Als het waar is, levenslang schorsen"

Ploegmanager van Etixx-Quickk Step, Patrick Lefevere reageerde kordaat op Twitter. "Als het waar is, levenslang schorsen."

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.