Rik Torfs “wint” sofprijs der Nederlandse Taal

Rik Torfs “wint” sofprijs der Nederlandse Taal

Twee Vlamingen zijn zaterdag in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de “Lof- en Sofprijzen der Nederlandse taal 2015”. Lof was er voor Filip Devos, hoogleraar van de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het tijdschrift Over Taal, terwijl Rik Torfs, de rector van de KU Leuven, de sofprijs toegewezen kreeg. De winnaars worden gekozen door de bezoekers van de website van stichting Nederlands.

Rik Torfs wordt verweten zijn prioriteiten niet op orde te hebben. Hij klaagde over de bemoeizucht van de Vlaamse overheid toen 10 procent van de docenten en hoogleraren die in het Engels onderwijs geven, zakte voor een verplichte taaltoets. Hij maakte zich echter niet druk om de “nogal blinde verengelsing van het Vlaamse universitaire onderwijs”, zo staat op de website van stichting Nederlands.

Filip Devos kreeg daarentegen de lofprijs dankzij een petitie die hij indiende om de Vlaamse regering te wijzen op de matige steun voor wetenschapspopularisering.

De stichting Nederlands heeft als doel “de onttakeling van het Nederlands tegen te gaan”. Ze strijdt met name tegen de toenemende invloed van het Engels in de Nederlandse taal.

Corrigeer

NIEUWS