Nederlandse linksback (Ex-Manchester United) wordt gehuurd van Dinamo Moskou

Anderlecht haalt ex-speler Manchester United én leent Suarez uit

Anderlecht haalt ex-speler Manchester United én leent Suarez uit

Foto: Belga

Na Filip Djuricic heeft Anderlecht een tweede ster te pakken. De Nederlander Alexander Büttner (26) speelde nog met Rooney bij Manchester United en ging voor zeven miljoen naar Dinamo Moskou, maar nu wordt hij de interim-linksback van Anderlecht. RSCA leent hem voor zes maanden. Ook bij de vertrekkers is er overigens verrassend nieuws. Matias Suarez wordt uitgeleend aan het Franse Nantes.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Vrijdag op STVV viel Frank Acheampong nog geblesseerd uit. Mogelijk is die kwetsuur niet zo erg, maar omdat ook Ivan Obradovic voor de rest van het seizoen onbeschikbaar is, zat Anderlecht erg krap in de linksbacks. Alexander Büttner is nu de ideale oplossing. Er is al volop onderhandeld met zijn entourage en de Nederlander zet snel zijn handtekening tot in juni. Een langer verblijf lijkt voorlopig niet aan de orde om Obradovic straks niet te blokkeren.

Toch is Büttner niet de eerste de beste. Hij werd ooit opgeleid bij Ajax, maar in de Nederlandse Eredivisie verdiende hij zijn strepen bij Vitesse waar hij als offensieve back 10 keer scoorde in 106 duels.

De halve Premier League was geïnteresseerd en het was uiteindelijk het grote Manchester United dat hem wegkaapte. Büttner begon veelbelovend bij Man U, want een goal en een assist tegen Wigan leverden hem direct de titel van Man of the Match op. Toch had de vleugelspeler het moeilijk om zich door te zetten tegenover zijn concurrent Patrice Evra en op twee seizoenen tijd speelde hij maar 13 matchen voor de Mancunians. Hij werd ook nooit Nederlands international.

Toen al wilde zijn ex-Vitesse-coach John van den Brom hem naar Anderlecht halen, maar gezien zijn hoge marktwaarde was dat een hopeloze zaak. De speler vertrok voor zeven miljoen (vijf miljoen + bonussen) naar Dinamo Moskou. Daar ging hij 2 miljoen per jaar verdienen en vorig seizoen knikkerde hij met de Russen nog Anderlecht uit de Europa League. Büttner was wel geschorst voor de terugmatch na een rode kaart in het eerste duel. Dinamo Moskou eindigde vorig seizoen vierde in de Premjer Liga.

Dit jaar vergaat het hen evenwel een pak minder. Alle Europese sterren - zoals Valbuena en Vainqueur - vertrokken bij de Moskovieten en de dure Büttner past niet meer in de plannen van trainer Andrei Kobelev. Dinamo staat pas elfde en zijn laatste invalbeurt dateert al van augustus. Daar bleef het bij.

Het Duitse Hamburg wilde Alexander Büttner verlossen uit zijn ellende, maar het is nu dus Anderlecht dat aan het langste eind trekt.

Suarez en Conté?

Het zijn dus nog drukke dagen voor Herman Van Holsbeeck die ook nog een offensieve aanwinst zoekt. Dat impliceert overigens dat er nog spelers mogen afvloeien en verrassend genoeg is daar Matias Suarez bij. Het Franse Nantes dat ook al Guillaume Gillet overnam van paars-wit deed een huurvoorstel met aankoopoptie. Waldemar Kita, de voorzitter van Nantes, stelde gisteren zelfs al dat de Argentijn morgen medische tests aflegt en dat de handtekening volgt als hij slaagt. Anderlecht die zijn wisselvallige prestaties wat beu is, denkt dat de dribbelaar er deugd van zal hebben om eens nieuwe lucht op te snuiven. Djuricic kan Suarez vervangen.

Tot slot zit er ook een doorbraak aan te komen voor Ibrahima Conté en die krijgt misschien toch zijn zin. AEK is financieel niet sterk genoeg en Stade Reims blies hij persoonlijk af. Daarop kwam KV Oostende met een ultiem voorstel. Marc Coucke biedt nog steeds 1 miljoen plus bonussen, maar accepteert een clausule zodat de Guineeër in Play-off 1 niet in actie mag komen tegen Anderlecht. Anderlecht wilde geen rechtstreekse concurrent versterken en zo wil de kustploeg dat euvel oplossen. Gisteravond wachtte iedereen nog op een antwoord.

Corrigeer