Papa Van der Poel: “Bier gooien en spugen, dit kan maar in één land”

Papa Van der Poel: “Bier gooien en spugen, dit kan maar in één land”

Foto: Photo News

Mathieu van der Poel legde zich gisteren neer bij de nederlaag op het WK veldrijden. “Ik was niet super. Wout won verdiend.” Ook vader Adrie van der Poel wilde niks afdoen van de nieuwe wereldkampioen, maar hij ergerde zich wel blauw aan de Belgische fans. “Spugen en bier gooien. Misschien moet Mathieu ook maar voor de weg kiezen.”

WK veldrijden op Sportwereld.be

Mathieu van der Poel had alle redenen om zich meteen na de finish snel uit de voeten te maken. Vijfde was sowieso veel minder dan verhoopt en dan stond hij ook nog zichtbaar te rillen van de kou. Toch ging hij voor de wachtende journalisten in de remmen. “Ik had nooit het gevoel dat ik in de running was voor winst. In de eerste ronde voelde ik meteen dat ik op mijn limiet zat. Ik wilde vooraan blijven, vooral om Lars te helpen. En omdat ik van mezelf weet dat ik erdoor kan komen in een koers.”

Liet Mathieu van der Poel geen onvertogen woord optekenen, dan reageerde vader Adrie wel furieus. Hij ergerde zich gisteren blauw aan het gedrag van de Belgische fans: “Bier gooien en spugen. Zoiets kan echt maar in één land. Dan heb je toch geen respect voor topsporters? Ze doen er ook Van Aert mee te kort door zoiets te doen. En vertel mij niet dat het om individuen gaat. Er waren veel mensen die gooiden en spuugden.”

“Dat de Belgen Mathieu graag zien? Een heel deel niet, denk ik dan. Misschien moet hij maar doen zoals Lars Boom en Zdenek Stybar en voor de weg kiezen. Mij zit het in ieder geval zo hoog. Mathieu was vandaag niet goed genoeg. Maar de media hebben de voorbije weken ook hun rol gespeeld natuurlijk. Het voorval met Wout was bepalend. Hij maakte een foutje, met de reactie van het publiek erbij. Dat was én én én. Daar heeft hij mentaal een tik gekregen.”

Corrigeer