Beroemdste hond van het land is overleden

Brugge -

De Brugse labrador Fidèle, die wereldberoemd is geworden sinds de film ‘In Bruges’, is overleden. De hond was ziek en zijn baasje heeft hem moeten laten inslapen. “Hij stierf zoals we hem kennen: met zijn kop tussen zijn poten”, zegt zijn ontroostbare baasje Caroline Van Langeraert.

Posters, schilderijen, foto’s, postkaartjes en zelfs iPhone-hoesjes. De Brugse hond Fidèle was letterlijk wereldberoemd, maar gek genoeg eerder in het buitenland dan in België. Nochtans heeft de labrador weinig moeten doen om zo bekend te worden. Hij deed niks liever dan met zijn kop tussen zijn pootjes te kijken naar de passerende toeristenbootjes.

De bootjesmannen zagen Fidèle elke dag trouw op post en merkten dat de toeristen foto’s van hem namen. Daarom kreeg hij eerst de officieuze titel van ‘meest gefotografeerde hond van Brugge’. Dat verhaal begon zijn eigen leven te leiden en belandde ook in toeristische gidsen. En dat leverde hem zelfs een gastrol op in de Hollywood-film In Bruges. En sindsdien is Fidèle echt een wereldster. Er kwamen andere film- en tv-ploegen, maar ook reclamemakers en fotografen.

Maar vorige week ging het plots niet goed met Fidèle. “Vorige maandag gingen we naar de dierenarts en de diagnose was niet goed”, zegt zijn baasje Caroline Van Langeraert. “We hadden zijn leven misschien nog twee maanden kunnen rekken met een zware operatie, maar welke levenskwaliteit zou hem dan nog resten?”

Rouwbetuiging van stad Brugge

Fidèle was zo’n bekende hond dat Caroline van iedereen rouwbetuigingen krijgt, zelfs van de stad Brugge. “Het is een moeilijk rouwproces, want hij voelde een beetje als mijn kindje. Ik kreeg vandaag nog een mailtje van Amerikaanse toeristen die een kamer wilden boeken in mijn B&B, speciaal om Fidèle in het echt te ontmoeten.”

Fidèle zou in mei 13 jaar zijn geworden, maar toch kwam het overlijden aan als een klap voor Caroline. “Hij speelde nog graag, was dol op wandelen en zat nog als vanouds naar de bootjes te kijken. Een nieuwe hond is niet aan de orde, want Fidèle was zo’n iconische hond dat hij onvervangbaar is.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees