Politie traint arend om terroristische drones uit de lucht te halen

Criminelen en terroristen die drones gebruiken voor hun snode plannen. De politie houdt ernstig rekening met die mogelijkheid. De Nederlandse veiligheidsdiensten trainen een arend om drones met slechte bedoelingen uit de lucht te halen, maar ook de Belgische politie onderzoekt verschillende pistes.

In Nederland zijn ze al volop bezig met de training van arenden door een gespecialiseerd bedrijf. Hoewel het project nog in de testfase zit, is de toekomstige inzet van de roofvogels een zeer reële mogelijkheid, aldus een woordvoerder. De arenden worden zo getraind dat ze de drones zien als prooi, beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.

Ook in België is de federale politie verschillende opties aan het bekijken. “We zijn daar inderdaad mee bezig”, bevestigt woordvoerder Peter De Waele. “Maar we zijn nog niet aan het testen. Eerst bekijken we de verschillende opties.”

België denkt er voorlopig niet aan om roofvogels in te zetten. “Opties zijn bijvoorbeeld een drone met een groot net die een ongewenste drone kan vangen. Of een lasertoestel dat de drone in kwestie doet smelten. Misschien volstaat het ook om met een grote politiedrone of helikopter een kleinere drone te destabiliseren door de luchtdruk.”

Maar zomaar een drone uit de lucht schieten kan niet altijd, bijvoorbeeld als de drone boven mensen of bewoond gebied cirkelt. “Het is zeker niet evident en complexer dan je op het eerste zicht zou denken.”

Net afschieten

Ook in Nederland overwegen ze nog verschillende pistes. De roofvogels zijn daarbij maar één van de mogelijke tegenmaatregelen. Andere methodes die worden onderzocht, zijn meer hightech. Het gaat onder meer om geavanceerde detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te nemen. En ook bij onze Noorderburen bekijken ze de optie om een vijandelijke drone te vangen met een eigen drone die een net kan afschieten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees