Green Bank: de stad waar gsm's, tablets en wifi verboden zijn

Green Bank: de stad waar gsm's, tablets en wifi verboden zijn

Foto: AP

Stel het je even voor. Een dag doorbrengen zonder je gsm en zonder je tablet. Een moeilijke opgave voor velen, maar voor de inwoners van Green Bank in de Amerikaanse staat West Virginia is het dagelijkse realiteit. Door de aanwezigheid van de grootste radiotelescoop ter wereld is het gebruik van alle draadloze toestellen er verboden.

Door het "National Radio Astronomy Observatory (NRAO)" mogen de bewoners van Green Bank geen draadloze toestellen gebruiken. De telescoop zou heel gevoelig zijn voor elektronische storing en zou zelfs zo krachtig zijn dat "hij de energie kan oppikken van één sneeuwvlok die op de grond valt". 

Michael Holstine van het observatorium zei in de "Today Show" dat de telescoop in staat is om signalen van "dertien miljard lichtjaar van ons vandaan" op te pikken, op voorwaarde dat er geen radio-, televisie- of gsmmasten in de buurt zijn. 

Dat betekent dus geen gsm's, tablets, draadloze telefoons, draadloze koptelefoons, Bluetooth-apparaten, microgolfovens en zelfs automatische garagepoorten. "In de omgeving van de telescoop zouden dergelijke toestellen het astronomische signaal volledig wegvagen", aldus Holstine. 

Rustige levensstijl

De stad heeft daarom zelfs een 'radiopolitie' die controleert of iedereen het verbod naleeft. 

Om elkaar te bereiken, vertrouwen de bewoners dus nog gewoon op de vaste lijnen. Surfen op het internet kunnen ze ook, maar enkel via ethernetkabels. Velen zien de stad als een plaats waar de tijd is blijven stilstaan, maar de bewoners zeggen dat ze "iets dat ze nooit gehad hebben niet kunnen missen". 

Ook de lokale jeugd lijkt er geen probleem mee te hebben. "Het maakt me niet uit dat ik mijn vrienden niet kan sms'en wanneer ik hen nodig heb", zegt Barry Bias, een lokale tiener. En als ze niet thuis zijn? "Dan wandel je gewoon rond tot je hen vindt. De stad is niet zo groot." 

Alle bewoners zijn het erover eens: ze zijn blij met hun rustige levensstijl. Het verbod op draadloze toestellen laat hen toe om contact te leggen op manieren die er écht toe doen, vindt inwoonster Sherry Chestnut. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees