Zussen getuigen over euthanasie Tine: “Amateuristisch en mislukt”

© vrt

Bijna zes jaar geleden kreeg Tine Nys (38) euthanasie. Een beslissing die nooit genomen had mogen worden, vinden haar zussen. Zij deden dinsdagavond in Terzake voor het eerst hun verhaal.

Guy Stevens

Met drie zussen waren ze in de familie Nys. ”Een fijn trio”, noemen de zussen van Tine zich. Het ligt hen duidelijk nog steeds op de lever dat hun zus in april 2010 euthanasie kreeg wegens ondraaglijk psychisch lijden en dat op een moment dat het niet zo slecht ging in haar leven.

Tine had wel een psychiatrisch verleden. “Maar op dat moment was ze niet in behandeling”, zeggen haar zussen. “Het was toen zelfs meer dan vijftien jaar geleden dat ze nog in de psychiatrie verbleven had.”

Kerstavond

Op kerstavond 2009 was ze naar haar huisarts gestapt. Ze zag het niet meer zitten nadat haar relatie op de klippen was gelopen en bovendien autisme was vastgesteld. Daarom zou ze een aanvraag voor euthanasie indienen.

“Normaal moet je een ongeneeslijke psychische aandoening hebben voor euthanasie kan op basis van psychisch lijden”, aldus de zussen. “Maar Tine had die niet.” Twee maanden voor haar dood kreeg ze wel een nieuwe diagnosen op basis van nieuwe testen. “Dat bleek autisme te zijn. Maar we hebben nooit de kans gekregen om haar zo te bekijken. We begrijpen niet waarom er toen geen andere behandelingen voorgesteld zijn.

Voor euthanasie toegekend kan worden, moeten drie dokters het daarover eens zijn. “Tine heeft die zelf uitgekozen, maar ze hebben nooit contact gehad met elkaar”, klinkt het. “Nooit informatie uitgewisseld.”

Amateuristisch

De zussen zijn ook niet te spreken over de dokter die de euthanasie kwam uitvoeren. “Die man was op zijn zachtst gezegd nonchalant. Hij maakte de vergelijking met een huisdier dat lijdt en een spuitje krijgt. Bovendien had hij niet eens alles bij om het uit te voeren.”

De baxter met de dodelijke vloeistof lag naast haar in de zetel en viel op haar gezicht. “Terwijl ze lag te sterven...”

De dokter was ook pleisters vergeten. “Dus vroeg hij onze vader, die knikkende knieën had, om de naald in haar arm vast te houden. Daarna moesten mijn ouders met de stethoscoop ook nog horen of haar hart wel degelijk gestopt was met kloppen.”

Niet afschaffen

Twee maanden voor haar dood kreeg Tine na nieuwe testen te horen dat ze aan autisme leed. “Het is moeilijk te begrijpen dat de euthanasie alsnog is doorgegaan en dat de dokters geen andere behandeling hebben voorgesteld.”

Om euthanasie te krijgen, moeten drie artsen hun toestemming geven. Volgens de zussen van Tine koos ze zelf de artsen in kwestie uit en wisselden die onderling geen informatie uit. “Voorts moet iemand een ongeneeslijke psychische aandoening hebben voor euthanasie op basis van psychisch lijden. Tine had die niet.”

De zussen willen euthanasie niet afschaffen, benadrukken ze. “Soms is het wel degelijk nodig. Maar het moet beter omkaderd worden. Wij kunnen bij de dood van Tine alleen maar denken aan de amateuristisch en mislukte manier waarop het is gegaan.”

Lat moet hoger

De lat voor euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden moet hoger, zegt psychiater Joris Vandenberghe (KU Leuven) nar aanleiding van de reportage. Hij pleit er ook voor om de minimale termijn tussen de aanvraag en de uitvoering op te trekken.

Bekijk de volledige reportage hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie