COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Vanhaezebrouck moet nu beginnen koorddansen"

COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Vanhaezebrouck moet nu beginnen koorddansen"

Foto: Belga

Hein Vanhaezebrouck wist het pas op 31 januari, terwijl Mbark Boussoufa op 1 februari werd binnengehaald. Die onwetendheid zal zeker een element zijn dat de Gent-trainer inspireerde tot zijn lauwe reactie. Dat Ivan De Witte en Michel Louwagie hem zo laat op de hoogte brachten, maakt de echte machtsverhoudingen binnen de club ook duidelijk. Door het heel sterke parcours van Vanhaezebrouck leek de coach steeds meer grip op de club te krijgen. In die mate dat hij bij het missen van de transfer van Benoît Poulain publiekelijk kritiek leverde op zijn bestuur. Te traag gehandeld, klonk het. Qua puntjes op de i vanwege het bestuur kan deze ­wintertransfer op de valreep tellen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Dat Boussoufa zich zo nodig met een Bentley moest melden, zal Vanhaezebrouck ook liever niet gehad hebben. Als het vanavond in Brugge misloopt, zal er worden verwezen naar de commotie die deze transfer teweegbracht.

Vanhaezebrouck zal nu aan een rondje koorddansen moeten beginnen. Het evenwicht houden tussen de collectieve gedachte die hij in zijn groep pompte en de aandacht die naar Mbark Boussoufa zal gaan. Hij kan het als een uitdaging zien in zijn ontwikkeling als trainer. Als hij de vooropgestelde topcarrière maakt, zal hij nog in deze situaties terechtkomen. Gisteren ging hij er nog voluit voor om de schok voor zijn groep op te vangen. Straks heeft hij de onmiskenbare kwaliteiten van Boussoufa, als hij weer op niveau is, wellicht nog nodig. Vormdipjes, blessures van Milicevic, Dejaegere,... het is zo gebeurd.

Het blijft een breuk met de Gentse transferpolitiek en dat roept vragen op. Maar we moeten het ook niet overdrijven. Deze Buffalo’s zijn kampioenen en staan in de tweede ronde van de Champions League. Als de groep zo sterk is, kunnen de spelers toch niet zo uit hun lood worden geslagen door de komst van één speler die niet eens wordt ingeschreven op de CL-lijst?

Boussoufa is onmiskenbaar een vedette. Vraag dat maar na op Anderlecht. Maar de drievoudige Profvoetballer van het Jaar is op zijn best een uitstekende speler en zeker niet dom. Ook niet het type speler, lichtvoetig als hij is, dat lang nodig heeft om op een aanvaardbaar Belgisch niveau te komen. De commotie zal hem nog meer motiveren. Het zou choquerend zijn dat hij zich na zijn dramatische jongste twee jaar met machtsspelletjes zou bezighouden. Boussoufa heeft veel meer te bewijzen dan AA Gent.

Misschien lachen we op 22 mei, de dag dat de competitie eindigt, wel met de commotie rond deze transfer. Of net niet. Dan moeten Vanhaezebrouck en De Witte het maar uitvechten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.