De Wever over Antwerpse ISIS-strijder: "Ik hoop dat hij snel martelaar wordt"

Terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) heeft opnieuw een video naar buiten gebracht waarin het dreigt met aanslagen. Opvallend is dat het een Vlaamse Syriëstrijder is die met een Antwerps accent het Westen bedreigt. Het federaal parket weet wie de 28-jarige man uit het Antwerpse is, maar geeft niet meer commentaar. Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft de videoboodschap ook gezien. "We weten wie het is en ik hoop dat hij nooit meer terugkeert," aldus De Wever.

In de twaalf minuten durende video schetsen de terroristen een mooi beeld van hun Islamitische Staat. Even later neemt de 28-jarige Antwerpenaar het woord en bedreigt hij het Westen. 

“Als jullie ons niet gerust laten, zullen jullie nooit nog goed slapen”, zegt de man met duidelijk Antwerps accent. “Steek dit goed in jullie oren. Weet ook dat wij slechts zes soldaten nodig hadden om heel Parijs te doen beven en maar één blikje Schweppes om een Russisch vliegtuig uit de lucht te halen. Morgen zitten we aan jullie deuren.”

Het federaal parket meldt dat de man geen onbekende is voor het gerecht, maar weigert voorlopig om zijn identiteit vrij te geven.

Burgmeester De Wever niet verbaasd

De Wever reageert woensdag kort in de uitzending van VTM Nieuws. "Ik heb de boodschap gezien en ik kan zeggen dat de man al geruime tijd wordt opgevolgd door gerechtelijke diensten, niet door stedelijke diensten. Maar ik ga daar niet flauw over doen: we weten wie hij is en dat hij al lang in Syrië zit bij de meest geradicaliseerde groepen. Ik ga zijn identiteit wel niet vrijgeven, het is niet aan mij om het gerechtelijk onderzoek te dwarsbomen."

"Ik ben niet verbaasd dat die man uit Antwerpen komt, we hebben een lijst met namen van mensen die uit onze stad naar de ISIS-staat zijn vertrokken. Als burgemeester kan ik alleen maar hopen dat die man nooit of te nimmer terugkeert. Die mensen zijn verloren voor de maatschappij en kunnen hier enkel in de gevangenis belanden. Hij is vertrokken om als martelaar te sterven en ik hoop dat hij daar snel het paradijs vindt."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees