10.000 euro dwangsom per dag na nieuwe klacht buurman

Werken Helchteren al stilgelegd: “Dit is kafkaiaans”

De werken aan het kruispunt in Helchteren zijn amper gestart of ze zijn alweer stilgelegd. Het kruispunt moet verbreed worden om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Maar er kwam opnieuw een klacht binnen van een buurman/advocaat. Die vindt dat het Vlaams Gewest het gewestplan niet naleeft. Hij eist een dwangsom van 10.000 euro per dag, als de werken toch starten. “Dit is Kafka in het kwadraat”, zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A).

Toon ROYACKERS

Het Vlaams Gewest wil in afwachting van een Omleidingsweg rond Houthalen-Helchteren alvast een aantal voorlopige maatregelen nemen op de huidige Grote Baan. Die moeten er voor zorgen dat het verkeer vlot blijft verlopen, zo lang er geen omleiding is. Eén van die maatregelen is het verbreden van het kruispunt in Helchteren. In de richting van Hasselt komt er net voor het kruispunt over een lengte van 200 meter een extra rijstrook. Dat moet de lange ochtendfiles tegengaan. Ook de signalisatie, het afstellen van de verkeerslichten, de fietspaden en de toegang vanaf de zijstraten worden aangepast om het verkeer vlotter en veiliger te maken.

Normaal waren die werken vorige zomer al gestart. Maar buurman Werner Vandijck - tevens advocaat - trok toen naar de rechtbank. De rechter verklaarde zich echter onbevoegd, waarna er volgens minister van Mobiliteit en Openbare werken Ben Weyts (N-VA) geen probleem meer was. In december liet hij in het Vlaams Parlement nog weten dat de werken konden beginnen. “Hoe sneller hoe liever, zelfs.”

Maar snel zal het blijkbaar toch niet gaan. De borden die geplaatst waren om de werken vanaf 1 februari aan te kondigen, zijn alweer weggehaald. Ook het werftoilet dat al geïnstalleerd was voor de arbeiders, is weer opgehaald. “Het zit weer muurvast”, zegt een stilaan wanhopige burgemeester Alain Yzermans (SP.A). “Iedereen is akkoord om het kruispunt van Helchteren te verbeteren. We zitten op één lijn met de buurtbewoners, het Vlaams Gewest, de provincie en de gemeente vinden deze werken allemaal even belangrijk. En toch ligt alles weer stil.”

Op 18 januari kwam er opnieuw een brief binnen van buurman Werner Vandijck bij de gemeente en het Vlaams Gewest. Daarin dreigt de man met een strafklacht. Op 25 januari viel er bovendien nog een 'milieustakingsvordering' in de bus van het gemeentehuis. “Het is een heel bizarre procedure”, aldus burgemeester Yzermans. “Maar blijkbaar zegt artikel 194 van het Gemeentedecreet dat burgers een milieustakingsvordering kunnen indienen als ze vinden dat de gemeente niet goed optreedt. Het gevolg? Die advocaat mag nu in naam van de gemeente gaan procederen. Dat is toch te gek voor woorden. Wij als gemeente zijn duidelijk voor de werken in Helchteren, maar nu gaat een advocaat in onze naam tegen pleiten. Wie kan hier nog aan uit?”

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio