Monument voor verongelukte fietser gestolen

Monument voor verongelukte fietser gestolen

Op 9 oktober kreeg Vic Tack een ‘ghostbike’ op de plaats waar hij in juni verongelukte. Nu is dat monument gestolen. Foto: RR

Gent -

De verontwaardiging bij de school- en scoutsvrienden, de familie en de Fietsersbond is groot. De witte fiets met het naambordje, het gedenkteken voor hun vriend en familielid Vic Tack, is gestolen. Hij stond op het kruispunt van de Industrieweg met de Brugse Vaart (N9) waar Vic na een botsing om het leven kwam.

Perpetuum Mobile, de Gentse afdeling van de Fietsersbond, begon ongeveer vijf jaar geleden met het plaatsen van witte ghostbikes als gedenkteken voor fietsers die in het verkeer zijn omgekomen. Het gaat om afgedankte fietsen die ze strippen en in het wit spuiten. Het idee van de ghostbikes is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Elke keer als een fietser verongelukt in het verkeer houden ze een wake. Dan plaatsen ze zulke fiets.

“We hebben er twee bedoelingen mee. Voor de nabestaanden is het een herinnering en een plek die beelden oproept aan de persoon die overleden is. Voor de weggebruiker is het een signaal dat wijst op de kwetsbaarheid van fietsers”, zegt Jan Goddemaer van de Fietsersbond.

Fiets voor Vic

Op vrijdag 9 oktober werd een ghostbike geplaatst aan de kruising van de N9 en de Industrieweg. Op die plaats kwam de 16-jarige Vic Tack op 12 juni 2015 om het leven, op weg naar een vergadering van zijn scoutsgroep De Zebra’s. Op dat kruispunt kwam hij in botsing met een auto en liep een zware hoofdwonde op.

Waarom?

Jan Goddemaer nam na het vaststellen van de diefstal contact op met de Gentse politie . “Misschien had de politie of een stadsdienst hem om een bepaalde reden weggenomen, bijvoorbeeld om de middenberm te onderhouden. Dat is niet het geval. Hij is gestolen door een of andere onverlaat. Maar waarom? De fiets is helemaal gestript. Er zitten geen lichten, remmen, ketting en bedrading meer op. Hij is niets waard. We waken er wel over dat hij er als een fiets blijft uitzien. Hij was goed vastgemaakt. Wat moeten we doen? De fiets vast lassen of de assen blokkeren? Ik begrijp het niet. Is het een pure fietsdiefstal, gaat het over wrok tegen fietsers, is het een vandalenstreek?”

Goddemaer vindt dat het van weinig respect getuigt tegenover iedereen die Vic Tack kende en de herinnering aan hem willen bewaren.

Hij had contact met schoolvrienden van het atheneum in Mariakerke. “Die fiets betekent voor hen en voor nog veel mensen veel. Zij hechten er een groot belang aan. Het is en gedenkmonument. Als ze daar voorbijkomen, denken ze aan Vic. Zij hebben het eerst alarm geslagen over de verdwijning.”

Goddemaer sprak ook met de ouders van Vic Tack. “We overleggen of we een nieuwe ghostbike plaatsen. Tenzij de dader de fiets alsnog terugplaatst?”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees