Michel Preud’homme: “Met gelijke wapens winnen we blijkbaar wel tegen Gent”

Michel Preud’homme: “Met gelijke wapens winnen we blijkbaar wel tegen Gent”

Foto: BELGA

Michel Preud’homme bereikte woensdag met Club Brugge voor het tweede jaar op rij de finale van de Beker van België, dankzij een nipte 1-0 thuiszege tegen AA Gent werd de 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd ongedaan gemaakt. Bovendien won Club voor de eerste keer in acht duels tegen de Buffalo’s, een serieuze mentale opsteker in de race naar de titel. “Als we met gelijke wapens strijden, kunnen we blijkbaar wel winnen van Gent”, vertelde Preud’homme na de wedstrijd.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

“In die vorige confrontaties waren er voor ons wel dikwijls verzachtende omstandigheden. We speelden bijvoorbeeld tegen AA Gent na zware Europese wedstrijden of in juli tijdens de Supercup, toen we met die wedstrijd onze voorbereiding op het seizoen niet te veel wilden verstoren. Voor de andere competitiewedstrijden waarin we tegen hen niet konden winnen, zoek ik geen excuses”, aldus de Brugse coach, die zijn vierde Bekerfinale als coach in België op zijn palmares mag schrijven. “Die statistiek is niet zo belangrijk voor mij, ik hou me enkel bezig met de statistieken van de tegenstander.”

De voormalige topdoelman zag Club met een sterke wedstrijd de kwalificatie afdwingen, al lag de basis voor de tweede finale op rij misschien wel in de heenwedstrijd. Toen kon Club tegen de gang van het spel in toch een belangrijk uitdoelpunt scoren. “In de halve finales is er altijd een heen- en een terugwedstrijd en daar moet je rekening mee houden. In Gent speelden we na de uitsluiting van Cools lang met tien, toen heeft de ploeg veel opofferingen gedaan. Vandaag zag ik ons een van onze sterkste wedstrijden dit seizoen spelen. We voetbalden goed vooruit, collectief en individueel een uitstekende prestatie. Na één minuut had het al 1-0 kunnen zijn. Daarna moesten we Gent laten komen, onze verdediging stond hen echter amper kansen toe. Het was een echte boksmatch: we moesten uitdelen en incasseren, maar de organisatie stond er. Het enige minpunt is dat we het tweede doelpunt niet konden scoren, de laatste pass kwam er te vaak niet uit.”

Hein Vanhaezebrouck: "Eerste ontgoocheling in meer dan een jaar"

"We hebben het in de heenwedstrijd weggegeven", bekende Vanhaezebrouck na de wedstrijd. "We hebben toen in ons eigen been geschoten: we moesten die strafschop gewoon scoren en geen tegendoelpunt pakken tegen tien man. Een gemiste kans, waardoor we vandaag idealiter eerst moesten scoren. Club had dan weer genoeg aan één doelpunt. Dat viel vrij snel in de wedstrijd. Club Brugge was goed vandaag, maar ik vond hen in de vorige wedstrijden ook al sterk."

Geen Beker van België dus voor de Gentenaars, de enige prijs die ze vorig seizoen niet konden winnen. Na de landstitel volgde er nog winst in de Supercup en een bijzonder knap parcours in de Champions League. "Dit is de eerste echte teleurstelling in meer dan een jaar, we zullen zien hoelang het duurt vooraleer de ontgoocheling in mijn groep weg zal zijn. Ook na de nipt verloren CL-wedstrijd in Valencia zaten mijn spelers wat in de put en toen zijn ze daar wel goed mee omgegaan", aldus HVH, die Gent ook dit seizoen naar de leidersplaats in de competitie leidde. Die koppositie staat zondag wel op het spel, dan zakken de Buffalo's voor de tweede keer in vijf dagen naar het Jan Breydelstadion af. "Ik verwacht dan wel een andere wedstrijd. Club moest vandaag scoren, zondag zullen ze ongetwijfeld ook wel willen winnen, maar niet ten koste van alles."

In aanvallend opzicht konden de Gentenaars de Bruggelingen niet in verlegenheid brengen. In negentig minuten kon Gent geen enkele uitgespeelde kans bij mekaar voetballen. "In de laatste twintig meter brachten we niet genoeg, daardoor konden we voor het eerst in twee seizoenen niet scoren tegen Club. Na de pauze kregen we het dan ook nog eens moeilijker om tot aan de zestien te geraken."
 

Lior Refaelov: "Dit is een signaal aan de tegenstand"

Lior Refaelov was woensdagavond een van de uitblinkers bij Club Brugge, "We willen de Beker graag in Brugge houden", vertelde Refaelov na de wedstrijd. Met de assist op Abdoulay Diaby voor het enige doelpunt van de wedstrijd had de Israëliër een belangrijk aandeel in de Brugse zege. Na zijn terugkeer uit blessure draait 'Rafa' de laatste weken op volle toeren en dat straalt af op de rest van het team. "Tactisch was het heel goed bij ons, veel beter dan in de heenwedstrijd. Gent kreeg geen enkele uitgespeelde kans bij mekaar gevoetbald, terwijl wij er toch drie à vier hadden. Voetballend was het niet altijd even mooi, want het was een echte strijd op het veld, vechten voor elke bal."

Zondag volgt er nog een Slag om Vlaanderen. Een speling van het lot wil dan dat de Buffalo's opnieuw naar het Jan Breydelstadion moeten afzakken, met de leidersplaats na 25 speeldagen als inzet. "De wedstrijd van vandaag was belangrijker, zondag wordt er nog niks beslist, dan gaat het enkel om de drie punten. Toch halen wij uit deze zege een mentaal voordeel. We wilden een signaal geven aan de tegenstand dat Club Brugge er staat en dat is mooi gelukt", besloot de middenvelder.
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.