Fit & Gezond

Wetenschap bewijst: een bitchy resting face bestaat echt

Wetenschap bewijst: een bitchy resting face bestaat echt

Foto: PN

Zeggen mensen je wel eens dat je er kwaad en arrogant uitziet, terwijl je eigenlijk behoorlijk vrolijk bent? Dan heb je wellicht een bitchy resting face. Deze term wordt in de volksmond gebruikt wanneer iemand in ontspannen toestand een boze gezichtsuitdrukking heeft, maar er is ook echt een wetenschappelijke verklaring voor.

In oktober vorig jaar bogen wetenschappers Abbe Macbeth en Jason Rogers van Noldus Information Technology, een bedrijf dat software maakt om menselijk gedrag in kaart te brengen, zich over het begrip. Een bitchy resting face, zoals dat van Kanye West, Kristen Stewart (foto) en koningin Elizabeth II is niet louter een hippe benaming die de ronde doet op sociale media: het onderzoek van de vorsers toont aan dat het fenomeen wetenschappelijk kan doorgrond worden.

De twee heren zochten uit of FaceReader, hun eigen softwareprogramma voor gezichtsherkenning, het verschil zou opmerken tussen foto’s van mannen en vrouwen met een bitchy resting face en mensen zonder. Het programma analyseert vijfhonderd verschillende punten in het gezichten en detecteert op basis hiervan verschillende emoties, inclusief de emoties die niet duidelijk zichtbaar zijn. Uit de analyse blijkt dat een bepaalde emotie vaker wordt geregistreerd bij mensen met een bitchy resting face: minachting.

“Hun gezichtsuitdrukking is niet volledig neutraal, maar het fenomeen duidt ook niet op duidelijke, onderliggende gevoelens van negatieve aard. Ons programma detecteert onvoldoende minachting om de emotie correct te herkennen, simpelweg omdat de mensen geen minachting uiten”, schrijven de onderzoekers in een blogpost op hun site. Het ziet er gewoon zo uit voor anderen”, staat er. De conclusie? Een bitchy resting face bestaat echt, maar berust op de perceptie van die onbewuste en subtiele gelaatsuitdrukking. De vorsers willen in de toekomst meer onderzoek doen naar het fenomeen om het nog duidelijker te kunnen omschrijven.

Externe links
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees