Chauffeurs die niet naar Brussel durfden rijden kosten De Lijn 81.150 euro aan gevarenpremies

Chauffeurs die niet naar Brussel durfden rijden kosten De Lijn 81.150 euro aan gevarenpremies

Foto: Liesbeth Gaethofs

Brussel -

Nadat de terreurdreiging in Brussel in november vorig jaar tot niveau 4 werd verhoogd, heeft De Lijn Vlaams-Brabant in totaal voor 81.150 euro aan gevarenpremies uitbetaald aan chauffeurs die tijdens hun ritten de hoofdstad moesten aandoen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Marino Keulen (Open Vld).

Aanleiding voor de premie was dat veel chauffeurs niet meer in Brussel durfden rondrijden. Na het bekendraken van het bestaan van de premie stak er vanuit verschillende hoeken protest op. Ook Weyts liet toen weten de premie ‘een verkeerd signaal te vinden’ omdat deze strijdig was met de oproepen om het normale leven in Brussel te hervatten. Na een contact met de directeur-generaal van De Lijn werd de uitbetaling van de premie stopgezet.

Volgens Weyts heeft De Lijn bij de beslissing over de premie wel degelijk binnen het reglementair kader gehandeld. Het personeelsbeleid behoort immers op enkele statutair omschreven uitzonderingen na tot de discretionaire bevoegdheid van het management. Op de eerstvolgende Raad van Bestuur werd volgens de minister echter geconcludeerd “dat een herhaling van dergelijke maatregel niet aan de orde kan zijn”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees