Saoedi-Arabië is bereid zich bij grondtroepen in Syrië te voegen

Saoedi-Arabië is bereid zich bij grondtroepen in Syrië te voegen

Foto: AFP

Saoedi-Arabië is bereid om deel te nemen aan grondoperaties in Syrië indien de door de VS geleide internationale anti-jihadistische coalitie daartoe zou beslissen. Dit heeft het private Saoedische televisiestation al-Arabija donderdag gemeld op gezag van generaal Ahmmed al-Assiri, een adviseur van het Saoedische ministerie van Defensie.

“Als er een wil is van de coalitie om een grondoperatie te lanceren, dan zullen wij daar op een positieve manier aan deelnemen”, zei de generaal.

Ryad maakt sinds 2014 deel uit van de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat. De coalitie omvat een zestigtal leden en voert luchtraids uit op bolwerken van ISIS in Irak en Syrië.

Al-Assiri is woordvoerder van een andere coalitie. Die is door Saoedi-Arabië zelf geleid en helpt de Jemenitische regering de sjiitische Houthi-rebellen en hun bondgenoten te bestrijden. Die rebellen krijgen steun van Iran, dat één van de belangrijkste bondgenoten is van de Syrische president Bashar al-Assad, die voor Ryad dan weer de absolute boeman is.

Corrigeer

NIEUWS