Bassist Berre Bergen (ex-Kreuners) overleden: "De vrouwen vielen in bosjes voor hem"

Bassist Berre Bergen (ex-Kreuners) overleden: "De vrouwen vielen in bosjes voor hem"

Foto: GVA

Muzikant Berre Bergen, bassist bij onder meer The Scabs, De Kreuners en Lynx, is op 53-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd aan Belga. "Wij noemden hem de leeuw van De Kreuners", zegt gitarist Jan Van Eyken. "Met zijn lange haren, of beter manen, leek hij net een leeuw. De vrouwen vielen als bosjes voor hem."

Met het overlijden van Robert Bergen, beter bekend als Berre Bergen, verliest de muziekwereld opnieuw een grote naam

Robert "Berre" Bergen overleed in een ziekenhuis in Herentals aan een jarenlang aanslepend longemfyseem. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie. 

"De leeuw van De Kreuners" 

Berre Bergen werd geboren in 1962 en maakte eerst deel uit van The Scabs. Eind jaren tachtig verruilde hij The Scabs voor De Kreuners, waar hij basgitaar speelde op hits zoals ‘Ik wil je’ of ‘Chris Lomme’. 

"Wij noemden hem de leeuw van De Kreuners", zegt gitarist Jan Van Eyken, die goed bevriend was met Berre Bergen. "Met zijn lange haren, of beter manen, leek hij net een leeuw. De vrouwen vielen in bosjes voor hem." 

"Anderzijds was hij eerder een verlegen type", zegt Van Eyken. "Geen babbelaar. Het gebeurde dat we samen van Brugge naar Leuven reden na een optreden en dat er in de auto geen woord werd gezegd. Niet dat hij kwaad was of zo. Hij luisterde gewoon naar de muziek op de radio. Zo was hij." 

Ook zanger Walter Grootaers omschrijft Berre Bergen als een "stille jongen". "Hij was een stille jongen, maar altijd gefocust op muziek. Je kunt zeggen dat muziek zijn taal was. En hij had veel ideeën op dat vlak. Als je zelf één idee aanleverde, borduurde Berre erop door en we eindigden bij De Kreuners met tientallen ideeën. Dan kwam het erop aan de juiste keuze te maken", zegt Grootaers. 

"Getalenteerde muzikant"

"Voor mij was Berre niet alleen een heel getalenteerde muzikant. Hij was ook een echte vriend", gaat Jan Van Eyken verder. "Ik heb hem eigenlijk losgeweekt bij The Scabs, zo ergens tussen 1988 en 1990. Hij had toen al bij The Scabs een en ander op zijn actief met nummers als 'Matchbox Car'."

"Dat klopt", vult Walter Grootaers aan. "Wij waren op zoek naar een bassist voor De Kreuners en Berre is auditie komen doen. Dat klikte binnen de tien minuten. Zijn komst gaf onze groep een serieuze 'boost'."

Jan Van Eyken herinnert zich onder meer de inbreng van Berre Bergen bij nummers als 'Maak Me Wakker' en 'Ik Wil Je'. "En ik herinner me vooral hoe hij op zekere dag met een nummer kwam dat 'So Young' heette. Hij zong het ons voor in wat wij het typische Berriaanse Engels noemden. Daar waren soms woorden bij die niet echt Engels waren, maar wel Engels klonken. (lacht)"

"Hij zong van 'so young' en gooide er plots een 'so long' tussendoor", vult Walter Grootaers aan. "Daarvan heb ik dan 'Zo jong' gemaakt. Het zijn mooie herinneringen, omdat ze veel zeggen over hoe we toen tot een typisch Kreuners-nummer kwamen. Op een bepaald moment kregen we zo ook de vraag om een kerstlied op te nemen met de bewoners van het Big Brother-huis. Dat nummer was in een recordtijd opgenomen, omdat Berre zoveel ideeën aanreikte. Hij was een meester in het uitwerken van een idee door daar dingen van hemzelf aan toe te voegen."

"Hij kon het niet meer aan" 

In 2006 werd Berre Bergen echter getroffen door gezondheidsproblemen. Daardoor had Van Eyken al een tijd geen contact meer met zijn vroegere makker. "Hij was zeker een meerwaarde voor de groep en we beleefden een superfijne tijd. Een jaar of tien geleden begon zijn gezondheid achteruit te gaan. We zouden op tournee gaan, maar dat kon hij niet meer aan. We hebben hem toen in onderling overleg een jaartje rust gegund. Om zich te laten behandelen en weer helemaal gezond te worden. Maar dat is niet meer gelukt. Hij kon het niet meer aan", aldus Van Eyken. Een jaar geleden heeft hij hem nog eens gecontacteerd om nog eens samen iets te doen op muzikaal gebied, maar het is er nooit van gekomen, zegt Jan Van Eyken, die zelf nog in twee coverbands speelt en vanaf april op tournee gaat met Eline De Munck en Pascal Braeckman, de klankman van Tom Waes. 

"Berre raakte door zijn ziekte heel snel moe tijdens optredens en kon niet meer mee. Hij moest afhaken door zijn gezondheid", besluit Walter Grootaers. "De laatste jaren hebben we maar heel sporadisch contact gehad, omdat ieder zijn eigen gezinsleven had. Maar we bewaren alleen maar goeie herinneringen aan Berre Bergen."

Uitvaartplechtigheid

Vanwege een spierziekte werd Berre Bergen bij De Kreuners vervangen door Axl Peleman. Naast bassist was Bergen ook producer en frontman van zijn eigen band Lynx. Ook de hit 'Basket Sloefkes' van Sam Gooris is van zijn hand. 

Bergen is getrouwd met zangeres/danseres Larissa Ceulemans, bekend van Def Dames Dope. De uitvaartplechtigheid zal komende zaterdag om 11 uur plaatsvinden in de aula van uitvaartcentrum Verstappen in Lichtaart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees