5 VRAGEN. Moet ik mijn lening nu laten herzien?

5 VRAGEN. Moet ik mijn lening nu laten herzien?

Foto: ggm

Wie plannen heeft om een huis te bouwen, te kopen of te verbouwen maakt daar best snel werk van. Bouwleningen staan historisch laag. Wie vandaag leent op twintig jaar kan dat aan een rentevoet van gemiddeld 2,26 procent. Goede onderhandelaars kunnen misschien nog zelfs iets lager gaan. Zeker met Batibouw in het vooruitzicht.

Hoe laag staat hypothecair krediet vandaag?

Als we het gemiddelde nemen van de tarieven voor een hypothecair krediet met vaste rente voor de hele looptijd van 20 jaar komen we bij de goedkoopste banken uit op een tarief van 2,631%. Begin 2014 was dat nog 4,428 procent.

“In cijfers betekent dit dat wie goed twee jaar geleden een lening van 150.000 euro afsloot, gedurende twintig jaar telkens 936,12 euro per maand moet afbetalen. Dat brengt de totale factuur op 224.667,85 euro. Wie datzelfde bedrag nu leent, moet nog maar 802,17 euro per maand neertellen, wat het totaal op 192.520,11 euro brengt. Een verschil van 32.147,74 euro of een nieuwe Audi A4”, klinkt het bij Spaargids.be.

Bij welke bank lenen we best voor een woning?

“Kijk en vergelijk. Begin bij je eigen bank en informeer naar de voorwaarden. Ga minstens bij een vijftal banken langs en speel open kaart over de voorwaarden die de concurrenten geven. Let wel op voor schuldsaldoverzekeringen en andere mogelijke verplichtingen. Die kunnen van bank tot bank verschillen en de kosten kunnen hoog oplopen.”

En als je al een lening hebt lopen, heeft herfinancieren nu zin?

“Wie dat nog niet gedaan heeft een jaar of wat geleden, toen de rente al zwaar gezakt was, gaat best toch eens langs bij de bank om te kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe interessant het is om de lening te laten herberekenen. Wie een jaar geleden woonkrediet geherfinancierd heeft, zal allicht niet veel winst maken met nog eens een herfinanciering”, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be.

De lage rentevoeten voor hypothecair krediet deden ontleners in 2015 massaal zoeken naar herfinanciering van hun woonkrediet, zegt Febelfin, de federatie van de financiële sector in ons land. Het aantal externe herfinancieringen vorig jaar lag bijna 150 procent hoger ten opzichte van 2014.

Vorig jaar werden 81.905 externe herfinancieringen geteld (of gemiddeld 20.476 per kwartaal). De piek lag in het tweede kwartaal (24.878). Nadien is er een gestage afname tot nog 14.933 externe herfinancieringen in het vierde kwartaal.

Bouwen of kopen we nu meer nu de rente zo laag staat?

In 2015 werden er meer dan 241.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van zo’n 26 miljard euro (exclusief herfinancieringen). Dat is iets meer dan in 2014.

Vooral het aantal renovatiekredieten kende een stijging met meer dan 21%.

Hoeveel lenen we gemiddeld?

“Het gemiddelde bedrag voor een krediet voor de bouw van een woning schommelt rond de 150.000 euro. Dit is een stijging met bijna 10.000 euro op 2 jaar tijd”, zegt Febelfin.

Het gemiddelde bedrag van een krediet voor aankoop én renovatie is opgeklommen tot ongeveer 163.000 euro.

Ga je naar de bank voor een lening, zie dan dat je goed voorbereid bent. Schrijf op wat u zeker moet vragen. Kijk goed wat u kan afbetalen en op welke termijn. Elke bank heeft eigen regels of scoringsmodellen om kredieten verantwoord toe te kennen. Wees eerlijk, maak uw bankier niets wijs. Hij of zij zal bij de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) nagaan welke lopende kredieten u hebt en of u eventueel betalingsachterstanden heeft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees