Britse regering: “Door Brexit kan Jungle van Calais naar Kent komen”

Britse regering: “Door Brexit kan Jungle van Calais naar Kent komen”

De ‘Jungle’ in Calais. Foto: EPA

Als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, is de kans groot dat de migratiekampen van Calais naar Groot-Brittannië verhuizen. Daarvoor waarschuwen de diensten van de Britse premier David Cameron.

“Als Groot-Brittannië de EU verlaat, is er geen garantie dat de controles - de grenscontroles die vandaag in de Franse havenstad Calais plaatsvinden - kunnen behouden worden”, benadrukte een woordvoerder van Cameron op een persontmoeting. “Zonder die controles is er niets meer dat de duizenden migranten tegenhoudt om het Kanaal ’s nachts over te steken en asiel aan te vragen in het graafschap Kent”, vlakbij de hoofdstad, vervolgde hij.

David Cameron wil dit argument gebruiken tijdens de campagne voor het referendum over de vraag of Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven. De Britse premier onderhandelt momenteel met de Europese Unie en de andere lidstaten over een voorstel van hervormingen voor de Unie. Met die hervormingen hoopt hij de Britten te kunnen overtuigen om een ‘Brexit’ af te wijzen.

Volgens de conservatieve krant Daily Telegraph hoopt Downing Street op die manier voordeel te halen uit de vluchtelingencrisis op het Europese vasteland.

De woordvoerder van Cameron wees erop dat Groot-Brittannië en Frankrijk “positieve werkrelaties” hebben over de grenzen, maar dat “het verlaten van de EU die relaties in vraag kunnen stellen”.

Ongegronde angst

Voorstanders van een Brexit beschuldigen de Britse regering ervan ongegronde angst te creëren. “De behandeling van de migranten in Calais verloopt volgens een akkoord dat met Frankrijk is gesloten, niet met de EU. Er is dan ook geen reden dat er iets verandert als we de EU verlaten”, verzekerde Arron Banks, een van de initiatiefnemers van de ‘Leave EU’-ampagne.

De militanten van de pro-Europese campagne ‘Britain stronger in Europe’ waarschuwen dat een uitstap uit de Unie een impact zal hebben op het grenzenbeleid. “Als lid van de Europese Unie, hebben we het beste van de twee”, vond Will Straw. “Dankzij het akkoord met de Fransen liggen onze grenscontroles in Calais en niet in Dover. (...) Indien we de EU verlaten, is de kans erg reëel dat het akkoord verbroken wordt en de grenzen van Groot-Brittannië minder zeker worden”, voegde hij eraan toe.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees