94-jarige was medeplichtig aan moord op 170.000 mensen

Het is de laatste kans op gerechtigheid. In het Duitse Detmold start vandaag het proces tegen een 94-jarige man. Reinhold Hanning was bewaker in het kamp van Auschwitz en wordt medeplichtig beschouwd aan de gruwelijke dood van 170.000 mensen.

Reinhold Hanning wordt door de openbare beklagers beschuldigd van deelname aan de ‘Auschwitz moordmachine’. Hanning sloot zich als 18-jarige vrijwillig aan bij de SS en trok in het begin van de Tweede Wereldoorlog als strijder naar Oost-Europa. Op zijn twintigste belandde hij in Auschwitz waar hij tussen 1943 en 1944 de functie van SS Unterscharführer of sergeant uitoefende. In die periode werden in het beruchte vernietigingskamp in Polen 170.000 Joden vergast.

Vanwege zijn hoge leeftijd, oordeelden de artsen dat Hanning maar twee uur per dag in de rechtzaal kan doorbrengen. Zelf ontkent hij niet dat hij als bewaker werkte in het kamp van Auschwitz, maar hij ontkent wel zijn betrokkenheid bij de massamoord. De openbare aanklagers hebben echter drie overlevenden van Auschwitz als getuigen opgeroepen.

“Er zijn geen onschuldige SS’ers”

De nu 93-jarige Erna De Vries was 19 jaar oud toen haar moeder werd vergast in Auschwitz. “Ik was zeker dat ik hetzelfde lot was beschoren, maar omdat ik slechts half-Joods ben werd ik gespaard en moest ik als arbeider aan de slag. Het kamp was overbevolkt en smerig, het stonk overal naar de overvolle emmers met uitwerpselen. Het enige wat ik wilde was nog één keer de zon zien voor ik stierf.”

Ook de nu 95-jarige Leon Scharzbaum overleefde de gruwel van Auschwitz als arbeider. “Het was de hel op aarde. De vlammen van de crematoria waren gigantisch en overal hing de geur van verbrand mensenvlees. Ik vergeet nooit het beeld van trucks vol naakte mensen, schreeuwend op weg naar de gaskamer.”

Justin Sonder is nu 90 jaar oud, maar belandde als 16-jarige in het kamp. Hij werd gebruik voor een medisch experiment en zonder verdoving geopereerd. Hij had het geluk dat de chirurg zijn naam niet op de lijst met patiënten voor de gaskamer zette. “Het is nooit te laat om de daders voor de rechter te brengen. Er bestaat niet zoiets als een onschuldige SS’er.”

Nog drie gelijkaardige rechtzaken

Naast Hanning staan binnenkort in Duitsland nog drie andere SS’ers terecht in gelijkaardige zaken. Het gaat om twee mannen en één vrouw, alle drie in de 90. Hun hoge leeftijd wordt niet ingeroepen als verzachtende omstandigheid, maar net als een laatste kans om hen nog te bestraffen voor oorlogsmisdaden.

In april vorig jaar werd Oskar Groening, eveneens 94 jaar oud en eveneens een voormalige Auschwitz-bewaker, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Corrigeer

MEER NIEUWS