“Zeg nu nog eens dat een geboorte niet prettig is om naar te kijken”

Vlaamse fotografe maakt mooiste bevallingsfoto ter wereld

Vlaamse fotografe maakt mooiste bevallingsfoto ter wereld

Door de doorzichtige wand van het bevallingsbad kon Marijke Thoen deze foto maken tijdens de geboorte van Nelle. Foto: marijke thoen

Gent -

Meer dan 500 foto’s van geboortes, en uitgerekend de foto van de Gentse fotografe Marijke Thoen (38) werd door een vakjury tot mooiste ter wereld gekroond. Ze wint 350 euro, maar vooral erkenning. “Ik krijg op Facebook reacties van mensen van wie ik zelfs niet weet welke taal ze spreken.” En dat baby Nelle nu wereldberoemd is, maakt mama Mieke Deschacht (23) nog trotser dan ze al was op haar dochter.

“Mama, nu jij die prijs gewonnen hebt, moet je dan naar Amerika? Dan zal je wel lang weg zijn van huis. En kun je hier eigenlijk wel iets kopen met dat Amerikaans geld?” Zoontje Sieben (8) was vooral bezorgd, toen Marijke haar kinderen vertelde dat haar foto uitgeroepen was tot mooiste geboortefoto ter wereld, verkozen door een twintigkoppige jury van ­International Association of Professional Birth Photo­graphers.

“Maar over het algemeen kreeg ik felicitaties”, vertelt Marijke. “Het begon al toen ik de foto enkele maanden na de geboorte online zette. Een paar uur later stond hij overal. Er reageerden mensen op van wie ik zelfs hun taal niet ken. En toen ik eergisteren wakker werd, werd ik overladen met sms’en vol felicitaties. Terwijl ik zelf nog niet wist dat ik gewonnen had, want de prijs was ’s nachts in Amerika uitgereikt.”

Papa gynaecoloog

Nochtans wist Marijke meteen dat de foto van Nelle – genomen van buiten het doorzichtige bevallingsbad – een van haar mooiste ooit zou worden. “Het licht zat perfect, het hoofdje van de baby was naar mij gericht en er waren niet te veel handen en armen voor mijn camera. Nochtans is het niet evident om tijdens een bevalling vanop de juiste positie een foto te nemen en tegelijk met het artistieke bezig te zijn. Dat vraagt soms wat geluk.” En ervaring, want intussen is Marijke al acht jaar geboortefotografe.

Daarom ook hadden Mieke en Joris, de ouders van Nelle, bij Marijke aangeklopt. “We wisten anders niet aan wie we het moesten vragen”, zegt Mieke. “Mijn vader is gynaecoloog en heeft de bevalling uitgevoerd. Mijn mama is vroedvrouw en zou mij assisteren. Ik heb het haar wel gevraagd, maar ze was bang dat ze te emotioneel zou zijn waardoor ze zou vergeten om foto’s te nemen. Een profes­sionele fotograaf was een ideale oplossing. Het kost veel (995 euro, nvdr.), maar als mensen voor hun trouwdag een fotograaf vragen, waarom dan niet voor een geboorte?”

Corrigeer

MEER NIEUWS