Primeur in ons land: bank laat rente zakken tot 0,01 procent

Primeur in ons land: bank laat rente zakken tot 0,01 procent

Foto: ss

De bank Société Générale verlaagt de basisrente op de spaarrekening tot 0,01 procent. Daarmee is het de eerste bank die de rente laat zakken tot het wettelijk minimum.

Na de herhaalde renteverlagingen van de jongste maanden heeft de spaarrente bij een eerste bank een absolute bodem bereikt. “Lager dan die 0,01 mogen banken niet gaan. Tenzij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de wet zou veranderen”, zegt Kristof Depaepe van Spaargids.be. De getrouwheidspremie blijft op 0,1 procent, maar ook dat is het wettelijk vereiste minimum.

Wie nu dus 10.000 euro stort, en die een jaar onaangeroerd laat staan, krijgt daar amper 11 euro vergoeding voor, ruim onvoldoende om de verwachte inflatie van zo’n anderhalf procent te compenseren. Netto verliest het spaargeld dus aan waarde.

Tot mei vorig jaar bedroeg de basisrente bij Société Générale nog 0,35 procent. Die is na twee tussenstappen nu dus verlaagd tot 0,01 procent.

De grootbanken houden zich momenteel op de achtergrond. Bij spelers als KBC; Belfius, BNP Paribas Fortis en BPost Bank is er nog steeds 0,05 procent basisrente op de ‘gewone spaarboekjes’. De meeste banken bieden wel een andere spaarformule aan met een iets hoger rendement. Depaepe verwacht niet dat ook grootbanken hun rente verder zullen laten dalen, omdat ze die pas hadden verlaagd tot 0,15 procent.

Externe links
Corrigeer

MEER NIEUWS