Zuid-Afrikaanse oppositieleden verlaten parlement tijdens toespraak Zuma

De parlementsleden van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF), de radicale oppositiepartij van Julius Malema, hebben donderdag het Zuid-Afrikaanse parlement verlaten tijdens een toespraak over de toestand van het land van president Jacob Zuma, nadat ze die eerst langer dan een uur verstoord hadden.

De parlementsleden gingen naar buiten, terwijl ze “Zupta moet vallen” riepen. Dat is een verwijzing naar zijn nauwe banden met de rijke Indische familie Gupta, onder wiens invloed de president zou staan.

“Zuma verdient niemands respect, hij heeft ons bestolen, hij heeft de economie van Zuid-Afrika vernietigd, hij heeft van dit land een grap gemaakt”, zo klonk het uit de mond van Malema, die de vermaningen van Kamervoorzitter Baleka Mbete negeerde.

Een uur lang onderbraken de EFF-leden de toespraak en negeerden ze de aanmaningen en herhaaldelijke oproepen van Mbete om de zaal te verlaten.

“Wij erkennen hem niet als onze president, dit is niet onze president”, zei Malema nog alvorens uiteindelijk samen met zijn partijleden het parlementsgebouw te verlaten.

Het Nkandla-schandaal, dat verwijst naar de villa die president Zuma met belastinggeld renoveerde, en de zware economische gevolgen van het ontslag van twee ministers van Financiën in december, wakkerden de laatste weken een campagne aan voor de afzetting van Zuma (#ZumaMustFall).

Corrigeer

NIEUWS