Duidelijke afspraken nadat 14-jarige neergeschoten werd

CD&V wil agenten ongewapend naar jeugdinstellingen

Het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie schoot met een rubberen kogel op een tienermeisje. Foto: was

Antwerpen -

In de nasleep van het controversiële politie-incident met een 14-jarig Syrisch meisje, pleit CD&V ervoor om geen dienstwapens meer toe te laten in de jeugdinstellingen. Ook het Vlaams Welzijnsverbond, de koepelorganisatie van de instellingen, roept zijn leden op om duidelijke afspraken te maken met de lokale politie: “Het gebruik van wapens is nooit een goed uitgangspunt.”

Sinds het incident met het ­Syrische meisje (zie kader) zitten de Antwerpse jeugdinstellingen samen met de lokale politie en het Agentschap Jongerenwelzijn om betere afspraken te maken over toekomstige politie-interventies. In de loop van volgende week moeten die afspraken op papier staan.

CD&V pleit nu voor een duidelijke regel: geen dienstwapens meer binnen de muren van een jeugd­instelling. “Bij jongeren moet je niet met wapens binnenvallen en met groot machtsvertoon de boel overnemen. Dat is een heel fout signaal en er worden voldoende alternatieven aangeleerd in de politieopleiding”, zegt CD&V-parlementslid Katrien Schryvers.

Ze krijgt daarbij ook de steun van bevoegd minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij benadrukte in het parlement dat “de lokale politie bij haar tussenkomsten in een jeugdinstelling in principe geen vuurwapens mag gebruiken”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees