ANALYSE. Dreigt er echt een Derde Wereldoorlog bij grondoffensief in Syrië?

ANALYSE. Dreigt er echt een Derde Wereldoorlog bij grondoffensief in Syrië?

Foto: Photo News

De Russische eerste minister Dmitri Medvedev waarschuwt de wereld dat een buitenlands grondoffensief in Syrië tot een Derde Wereldoorlog zou kunnen leiden. Dreigende taal, maar wat moeten we daarvan geloven?

Volgens Sven Biscop, professor internationale politiek aan de UGent, toont het vooral hoe Rusland aan diplomatie doet. “Ze weten maar al te goed dat Amerika en Europa geen plannen hebben voor een grondoffensief in Syrië. Maar door te dreigen met de mogelijke gevolgen ervan, kunnen ze nadien wel zeggen dat zij een grondoffensief hebben tegengehouden. Terwijl niemand, en zeker Amerika niet, zin heeft om zich in zo een uitzichtloos avontuur te storten.”

Ook Serge Stroobants, docent aan de leerstoel Wereldpolitiek van de Koninklijke Militiare School, Professor International Affairs aan het Vesalius College Brussel en Directeur Europa voor het Institute for Economics and Peace, ziet hier vooral de Russische propagandamachine draaien.

“Ik denk niet dat de Russen een probleem hebben met een westerse interventie die gericht is tegen ISIS. Moesten ze zich tegen het regime van Assad keren, hebben we een ander verhaal. Dat zouden de Russen niet nemen en komen de grote coalities tegenover elkaar te staan. Maar zo ver zijn we lang niet. Ik ga er nog altijd van uit dat er genoeg leiders zijn die voldoende gezond verstand hebben om een echt conflict te ontmijnen en problemen als volwassen mensen uit te praten aan de onderhandelingstafel. Dat het ook hier bij wat spierballentaal zal blijven.”

Wespennest

“De Verenigde Staten hebben de manschappen en de middelen voor zo ’n grondoffensief. Maar ze gaan zich nooit in dat wespennest wagen. En zeker niet alleen. Vergeet ook niet dat er dit jaar verkiezingen zijn in de VS. Obama zal wel twee keer nadenken voor hij zijn goedkeuring geeft. Met in het achterhoofd dat het stemmen kan en zal kosten. Maar belangrijker: om een interventie tegen Assad te starten is een VN-resolutie nodig. Die is er niet en zal er ook nooit komen. Rusland zal daar nooit mee instemmen, want zij steunen de Syrische president”, zegt Stroobants.

Ook de Nederlandse historicus Maarten van Rossem gelooft niet in een nieuwe Wereldoorlog. Het grootste verschil met nu en de vooravond van de Eerste Wereldoorlog is volgens hem dat men in 1914 niet bang was voor een oorlog omdat men niet wist hoe verschrikkelijk het zou worden. Intussen weten we wel beter natuurlijk.

Belgische F16’s

Over de taak van België is een mogelijk conflict is Stroobants duidelijk: “België kan alleen in het kader van een internationale operatie deelnemen en niet op individuele basis. Veiligheidsopdrachten van ons land, zoals het merendeel van het Belgisch buitenlands- en defensiebeleid, spelen zich af binnen het kader van internationale organisaties zoals de NAVO, de EU en de VN.”

Belgische en Nederlandse militairen werken momenteel samen in Irak, waar ze roteren met de F-16-gevechtsvliegtuigen. “De Belgische luchtmacht lost in juli de Nederlandse collega’s af. Nederland besliste onlangs ook in Syrië te bombarderen. Voordien waren België en Nederland enkel actief boven Irak. Een beslissing is nog niet gevallen, maar ik denk dat ons land uiteindelijk niet anders zal kunnen dan onze gevechtsvliegtuigen ook boven Syrië in te zetten.”

Minister Steven Vandeput van Defensie zegt daarover dat ons land “nog geen formele vraag heeft gekregen om in Syrië luchtaanvallen uit te voeren. “ Maar die vraag komt er ongetwijfeld. Premier Charles Michel liet onlangs al weten dat de regering bereid is de optie te onderzoeken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees