Afscheid van Eddy Wally: "Einde van een tijdperk"

Foto: Carlo Coppejans

Zelzate - Drieduizend fans van Eddy Wally zijn al heel vroeg naar Zelzate afgezakt om afscheid te nemen van hun idool. Ook tal van BV’s kwamen naar de kerk in Zelzate om een laatste groet te brengen. De priester prees Eddy Wally als een man die mensen samenbracht, een man "met een hart voor groot en klein". "Zijn liedjes brachten ook troost." "We zullen die liedjes blijven horen", zegt manager Hugo Colpaert. "Want ze maken ons blij."

Eddy Wally bezorgde vele mensen plezier. Zo herinnerde de priester de honderden mensen die afscheid kwamen namen van de charmezanger. De Sint-Laurentiuskerk in Zelzate zat overvol en honderden anderen volgende de afscheidsmis buiten op grote schermen.

"Hij bracht zoveel mensen samen", sprak de priester. "Hoeveel mensen heef hij niet een goede avond bezorgd met zijn optredens? Voor velen was het een goede ontspanning, maar zijn liedjes gaven ook troost." Hij wees er ook op dat Eddy Wally niet enkel de gekende zanger was. "Hij was ook een lieve man, vader en grootvader. Een man met een groot hart voor groot en klein. Een fiere man, vooral op zijn dochter Marina en zijn kleindochter Vanessa. Hij was dan ook erg trots dat Marina hem zou opvolgen als zanger."

Dochter Marina en kleindochter Vanessa nemen in een emotionele tekst op de rouwkaartje van Eddy Wally afscheid van hun vader en  grootvader. "Ik kon mij geen betere vader voorstellen", schrijft Marina. "Je was streng maar eerlijk. Als kind rijkte je me steeds je hand en trok me mee in het ware leven. Nooit liet je me in de steek. (...) We zullen doorgaan zoals je mij hebt geleerd. Je bent mijn grote voorbeeld en dit ga ik nooit verloochenen. Nooit." 

Het werd een sobere, maar emotionele afscheidsdienst. Zeker toen aan het einde van de viering teksten voorgelezen werden van manager Hugo Colpaert en toen Bart Hermans een zelfgeschreven ode bracht aan Eddy Wally. Zanger Christoff nam op zijn eigen manier afscheid van zijn boezemvriend van Eddy Wally. Hij zong vooraan in de kerk een versie zijn van Onze Vader. De aanwezigen luisterden geëmotioneerd mee.

  

In zijn tekst, die door Ivan Saerens voorgelezen werd, noemt manager Hugo Colpaert Eddy Wally "een rasartiest". "Zoals vroeger heb ik hier alles laten klaarzetten. Alles staat er zoals jij gevraagd hebt. En ja, er is publiek, heel veel publiek.Ook dat had je graag, hoe meer zielen hoe meer vreugd." 

"Nu heb je je rust verdiend", schreef Colpaert. "Maar de mensen zijn wel gekomen, uit respect en dankbaarheid. We zullen jouw liedjes blijven horen, want ze maken ons blij."

Even voordien had Ivan Saerens verteld hoe Eddy Wally tijdens de Gentse Feesten op het Sint-Baafsplein "een tweede thuis" had gevonden."Het was alsof het vuur aan de lont gestoken werd en achtduizend uitzinnige fans meegevoerd werden op een unieke muzikale feestwolk."

Overdonderend applaus

"Een grote ster is ons ontnomen, maar zijn ster zal altijd boven ons stralen", zei Adriaan Hoes, de zoon van Johnny Hoes, de man die Eddy Wally ontdekte. Hij vroeg de aanwezigen om nog één keer voor Eddy de applaudiseren. Wat volgde was een minutenlange staande ovatie van alle aanwezigen.

Toen de witte kist de kerk uitgedragen werd onder de tonen van Eddy Wally's versie van My Way en You'll never walk alone barstte voor het laatst een spontaan applaus uit. Daarna volgde een medley van nummers van Eddy Wally, waaronder Als marktkramer ben ik geboren, Chérie en Ik spring uit 'n vliegmachien".

Tientallen bekende Vlamingen kwamen Eddy Wally een laatste groet brengen. Onder meer Jimmy Frey en Luc Steeno roemden het enthousiasme en het vakmanschap van de overleden charmezanger. "Ik ga hem missen, mijn Eddy'tje", zei Wandy Van Wanten. 

 

Honderden fans

Terwijl binnen in de kerk de familie, genodigden, BV's afscheid namen van Eddy Wally, stonden buiten honderden gewone fans die speciaal daarvoor naar Zelzate waren gekomen. Uren voor de dienst zou beginnen, stonden ze al te wachten. "We komen uit Limburg, we zijn om zes uur vanochtend vertrokken", zegt een wachtende fan aan Radio 1. Een andere man vond het zijn plicht om afscheid te nemen. "Ik heb een grote bewondering voor Eddy Wally. Ik heb hem altijd heel nauw gevolgd." De man vertelt hoe hij Eddy Wally tijdens de soundmixshow heel vaak ontmoette. "We hebben heel vaak samen optreden."

 

"Einde van een tijdperk"

Na de dienst gaven manager Hugo Colpaert en dochter Marina Wally nog een persconferentie. "We hebben al veel reacties gehad dat het een mooie dienst was", zegt Colpaert. "Dit is het einde van een tijdperk. Het is een troost te zien dat Eddy van daag nog zoveel mensen heeft aangetrokken. Het was een geslaagde dienst, Eddy Wally-waardig. We hebben goed naar de wensen van Eddy geluisterd en hebben gedaan wat hij gewenst heeft. We zijn tevreden over de dienst, maar uiteraard triest om wat er gebeurd is." Eddy had op voorhand zelf al met Colpaert gesproken over hoe de dienst er zou moeten uitzien. "Tijdens een rit naar huis, om 4 uur 's nachts heeft hij het er een eerste keer met mij over gehad. Zo had hij het onder andere over een witte kist, een wit kostuum,...Hij heeft dat daarna nog bevestigd aan Marina. Al konden we niet aan al zijn wensen tegemoet komen. Hij had nog veel andere fantasieën, maar moesten we die allemaal volgen, dan gingen we het plein van Rome nodig hebben. Maar hij zou alleszins zeer tevreden zijn met hoe de dienst was, moest hij hier nog zijn."

Colpaert zei ook nog dat hij van plan is om nog een album uit te brengen van Eddy Wally. Daarop zullen onuitgebrachte nummers van "The Voice of Europe" staan. "Bedoeling was om dat uit te brengen als Eddy weer beter zou zijn. Maar nu zal je daar binnenkort meer over horen."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees