Dertig procent minder ongevallen op sneeuwpistes tijdens krokusvakantie

Dertig procent minder ongevallen op sneeuwpistes tijdens krokusvakantie

Foto: put

Europ Assistance kreeg de voorbije krokusvakantie 32 procent minder meldingen binnen van ongevallen op de sneeuwpistes dan in 2015. Er werden in totaal 162 medische skidossiers geopend, goed voor 23 ziekenhuisopnames, zo meldt Europ Assistance zaterdag in een persbericht.

De afname van het aantal ongevallen is volgens Europ Assistance onder meer een gevolg van de minder drukke bezetting op de skipistes. Dat er minder volk was wijt de organisatie in eerste instantie aan de beperkte sneeuwval tijdens de kerstvakantie, waardoor waarschijnlijk heel wat Belgische skiliefhebbers zijn gaan twijfelen aan de sneeuwcondities en hun reis hebben geannuleerd. Daarnaast waren er dit jaar veel minder skiërs uit Frankrijk zelf aangezien slechts één op de drie academische zones gelijktijdig met de Belgische scholen vakantie had. Ook de plaatselijke weersomstandigheden speelden een rol. Wegens de frequente sneeuwval in de bergen was het niet mogelijk om een hele dag lang in ideale omstandigheden te blijven skiën. Hierdoor waren er minder mensen op de pistes en waren de skiërs extra voorzichtig, luidt het.

Europ Assistance ontving alles samen 5.795 oproepen. De grootste piek werd geregistreerd op maandag 8 februari met 886 oproepen. Het merendeel van de skiongevallen deed zich voor in Frankrijk (46 pct), gevolgd door Oostenrijk (27 pct), Italië (17 pct) en Zwitserland (8 pct). Knie- (34 pct), schouder- (14 pct), been- (12 pct) en polsblessures (9 pct) kwamen zoals elk jaar het vaakst voor. Een andere vaststelling: bijna de helft van de skislachtoffers (43 pct) waren jonger dan 20 jaar.

Tijdens de vakantie repatrieerde Europ Assistance tot slot al meer dan 360 geblesseerde wintersporters en hun familie. Zaterdag worden nog eens 47 personen naar België overgevlogen aan boord van twee gipsvluchten.

Corrigeer

NIEUWS