Gerecht wil diplomaat vervolgen na contact met Russen

Gerecht wil diplomaat vervolgen na contact met Russen

genrebeeld Foto: ss

Na meer dan drie jaar onderzoek wil het federaal parket de Belgische diplomaat Oswald G. (60) voor de rechter slepen op verdenking van bendevorming en schending van het beroepsgeheim. De consul wordt ­ervan verdacht dat hij jarenlang hand-en-spandiensten verleende aan Russische geheime agenten. Er zijn aanwijzingen dat hij hen heeft geholpen met het vervalsen van paspoorten.

De ervaren diplomaat Oswald G. uit Brugge heeft een palmares om u tegen te zeggen. Een kwarteeuw lang bezette de consul hoge ­posten in Tokio, New York, Lissabon, Lagos, New Delhi en uiteindelijk Kopenhagen. Daar kwam hij in 2011 plots in het vizier van de ­Bel­gische Staatsveiligheid, die informatie in handen had ­ge­kregen waaruit bleek dat ­Oswald G. ­jarenlang zijn privileges als dip­lomaat had misbruikt. 
In oktober 2012 raakte bekend dat de ­­­Bel­gische consul op buitenlandse posten lang­durige contacten ­onderhield met leden van de Russische ­geheime dienst. Die zouden bij ­bepaalde instanties ­bekendgestaan ­hebben als personen die ­gespecialiseerd waren in het samenstellen van valse ­identiteiten voor Russen. Spionnen dus. 

Het federaal parket startte meer dan drie jaar geleden een uitgebreid onderzoek naar Oswald G. op verdenking van spionage, ­omkoping en schending van het beroeps­geheim. De man gaf toe dat hij gesprekken heeft gehad met Russen. Maar hij noemt dat professionele contacten en ontkent dat hij informatie heeft doorgespeeld die niet ­beschikbaar was op het internet. Hij zegt ook nooit geld te hebben ontvangen.


Het onderzoek is inmiddels volledig ­af­gerond en de federale procureur heeft een eindvordering klaar. Er zouden aanwijzingen zijn dat hij zijn Russische contacten heeft ­geholpen door informatie te geven over hoe ze paspoorten konden vervalsen. 
Spion voor KGB

Het federaal parket bevestigde gisteren aan onze redactie dat het Oswald G. wil vervolgen op verdenking van bende­vorming en ­schending van het beroeps­geheim. Over ander­halve week verschijnt de man voor de raadkamer in Brugge, die definitief moet ­beslissen over een ­doorverwijzing naar de rechtbank.

Indien dat gebeurt, is dat een unieke situatie in ons land. Klik hier en lees het volledige artikel

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees