Al vier Gentse start-ups die dit jaar miljoen euro of meer binnenhaalden
© -
De Gentse start-ups hebben de start van 2016 niet gemist. Vier verschillende bedrijfjes haalden al een miljoen euro of meer op bij investeerders. Vorig jaar haalden negen Gentse start-ups zo'n bedrag binnen. Een opsteker, want kapitaal binnenhalen is de grote uitdaging in de start-upscene in Gent. In 2015 werd er 24 miljoen geïnvesteerd in Gentse start-ups.
De Gentse techbedrijven halen elk jaar meer miljoenen op bij investeerders: 9 miljoen in 2013, 12 miljoen in 2014 en 24 miljoen in 2015. “Maar ondanks die stijging zijn echt grote financiële injecties afwezig”, concludeert techonologiecentrum Sirris in een rapport over het Gentse start-upmilieu. Zo haalden de Leuvense start-ups vorig jaar 77 miljoen op, de Brusselse 56 miljoen.
“Gent is de koploper-positie kwijtgespeeld aan steden met start-ups die er wél in slagen grote investeringen aan te trekken”, klinkt het in het rapport. “Er zijn weinig durfkapitaalfondsen aanwezig in Gent.” Om meer kapitaal binnen te halen zijn burgemeester Daniël Termont, schepen Mathias De Clercq en een delegatie van VOKA Oost-Vlaanderen met veertig ondernemers uit de Gentse regio deze week naar Silicon Valley getrokken.
Toch doet de Gentse start-upsector het lang niet slecht. Start-ups zijn goed voor 2.600 jobs. In 2015 telde ons land 43 start-ups die bij investeerders meer dan een miljoen euro ophaalden om te groeien. Negen daarvan zijn opgericht in onze stad. In de eerste twee maanden van dit jaar kwamen er al Gentse ‘miljoenenstart-ups’ bij: Molecubes, Pronoia, Twikey en PieSync.
Deze Gentse start-ups haalden tussen januari 2015 en vandaag een investering op van minstens één miljoen euro
Awingu: een online platform waarmee bedrijven hun eigen software kunnen laten werken op tablets en smartphones. Onder andere Google en Microsoft gebruiken het.
Zembro: de intelligente armband, gelanceerd als Embracelet, is bedoeld voor ouderen. De band kan familieleden op de hoogte brengen in geval van nood.
NG Data: wil bedrijven via ‘big data’ helpen beter te communiceren met hun klanten. Haalde vorig jaar 10,2 miljoen dollar op. Is al aanwezig in New York en San Francisco.
Cashforce: maakt het grote bedrijven mogelijk hun cashflow beter te beheersen en biedt hen inzichten om cash te besparen. Zit al in New-York, maar trok wel weg uit Gent.
Mind4Energy: maakt software om de prestaties van zonnepanelen in de gaten te houden. Een spin-off van de UGent die internationaal wil doorbreken.
Coscale: bouwt software die inzicht geeft in de werking van webpagina’s. Waarom ze te traag laden, bijvoorbeeld. Haalde vorig jaar 2 miljoen euro op.
Ojoo: maakt smartphone-apps waarmee je op basis van je locatie rondleidingen, spelletjes of museumtours kan doen. Kreeg vorig jaar 1 miljoen euro van een investeerder.
Realo: vastgoedsite die op basis van open data de waarde van een huis laat zien, net zoals het inkomen in de wijk, de jobsituatie ... Haalde 1,7 miljoen euro op.
Teamleader: bouwt gebruiksvriendelijke online software voor de sales- en projectplanning van bedrijven. Zit al in Berlijn en Amsterdam. Kreeg vorig jaar 2,5 miljoen euro investeringen.
Molecubes: wil de kleinste PET/CT-scanner ter wereld maken voor onderzoek en proeven op kleine dieren. Een UGent-spin-off die in januari 1,9 miljoen euro raapte.
PieSync: schept voor bedrijven orde in de groeiende zee van clouddiensten en -applicaties. Haalde in januari 1,5 miljoen euro op.
Twikey: bouwt software om de papieren rompslomp voor domiciliëringen, die nu nog op papier moeten, digitaal te maken. Haalde zonet 1 miljoen euro op.
Pronoia: maakt onder andere Schoolonline, een softwarepakket waarmee scholen administratie doen en leerlingen opvolgen.