Grootschalig terrorismeproces tegen 31 verdachten van start

Brussel -

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is maandag een grootschalig proces gestart voor deelname aan terroristische activiteiten in Syrië tussen 2012 en 2014. Eenendertig personen staan terecht, ongeveer de helft geeft verstek.

Een van hen, Othman A., zei maandag voor de rechtbank dat hij niemand ervan heeft proberen te overtuigen om naar Syrië te vertrekken. “Ja, ik ben meegegaan met mensen naar de luchthaven van Düsseldorf, vanwaar ze naar Syrië vertrokken, maar het ging om jeugdvrienden. Ik wist dat ze gingen om te vechten, maar ik zag dat op een nogal naïeve manier: de slechte Bashar Al-Assad tegen de rebellen”, zei hij.

Hij gaf toe dat hij verschillende van zijn vrienden naar de luchthaven bracht en wist dat ze naar Syrië gingen, maar hij ontkent dat hij mensen heeft gerekruteerd en hen heeft proberen te overtuigen om er te gaan vechten.

De voorzitster ondervroeg Othman A. over de telefoongesprekken waarin hij de kandidaat-rekruten raad gaf over slaapzakken, “polarbroeken” en hen aanraadde “om een laatste keer bij Décathlon langs te gaan”.

“Die elementen samen doen vragen rijzen over uw betrokkenheid bij die vertrekken”, aldus de voorzitster. De beklaagde bleef erbij dat hij geen enkele verantwoordelijkheid droeg.

In totaal staan 31 mensen terecht. Een van hen is moslimprediker Khalid Zerkani, die al veroordeeld werd voor terrorisme. Hij verkreeg maandag dat zijn zaak werd afgesplitst en werd uitgesteld naar 10 maart.

Corrigeer

MEER NIEUWS