OVERZICHT. Leuven breidt voetgangerszone en autoluw centrum gevoelig uit

Leuven - Het Leuvense stadsbestuur heeft dinsdagmiddag haar langverwachte nieuwe circulatieplan voor de binnenstad voorgesteld. Centraal daarin staan een verdere uitbreiding van de voetgangerszone en van een zogenaamde autoluwe zone. Wie met de wagen de stad in wil, wordt binnenkort geleid door vijf nieuwe lussen.

Al enkele weken voor de voorstelling van het nieuwe circulatieplan gonsde het in Leuven van de geruchten. Zo gaven verschillende handelaars al te kennen niet meteen gewonnen te zijn voor de voorlopige plannen.

Met het plan dat burgemeester Louis Tobback (SP.A) en co dinsdagmiddag voorstelden, lijkt het stadsbestuur definitief te kiezen voor een grotendeels autovrij historisch stadscentrum. De voetgangerszone (bestaande: lichtgroene straten, nieuws: donkergroene straten op de bovenstaande kaart) wordt immers uitgebreid met tientallen nieuwe straten, zoals onder meer de bekende Vismarkt en het Hogeschoolplein. Ook in grote delen van de centrale Bondgenotenlaan en de Naamsestraat met de historische colleges wordt de auto geweerd. Dat geldt niet voor mensen die in de stad een parking of garage hebben en ook niet voor de hulpdiensten en de bussen van De Lijn. 

Daarnaast komt er een grote zogenaamde autoluwe zone (rode straten op de bovenstaande kaart). Daarin mogen alleen nog bewoners hun wagen parkeren. Ook zijn er nog plaatsen voor autodelen. 

Centraal in het plan staat ook meer duidelijkheid voor de automobilist die de stad in wil rijden. Er wordt binnenkort gewerkt met vijf grote lussen (de bruine straten op bovenstaande kaart). Die leiden de chauffeurs in en uit de stad en naar de grote al dan niet ondergrondse parkeerplaatsen. Onder meer de zone rond de geplande en fel gecontesteerde Bruulparking wordt onderdeel van één van de lussen. 

Na de bekendmaking van het plan volgt een uitgebreide informatie- en consultatieronde in de binnenstad. Het is de bedoeling dat het plan op 29 mei behandeld wordt in de gemeenteraad. De eerste uitvoering van het plan is gepland voor 28 augustus van dit jaar. Niet toevallig is het op die dag de Autovrije zondag in Leuven. 

Een overzichtskaart van het volledige circulatieplan vind je hier

Lees meer over het nieuwe circulatieplan in Het Nieuwsblad editie Leuven-Hageland van woensdag 16 november. 

Corrigeer

MEER NIEUWS