Dit deed de ‘Vampier van Muizen’ op zijn eerste dag buiten de gevangenis in jaren

Dit deed de ‘Vampier van Muizen’ op zijn eerste dag buiten de gevangenis in jaren

Staf Van Eyken ging onder meer naar de salesianen van Don Bosco, in Kortrijk Foto: Peter Malaise, rr

Hij heeft er jaren op moeten wachten, maar seriemoordenaar Staf Van Eyken (64), ‘De Vampier van Muizen’, mocht dinsdag een dag buiten de gevangenismuren doorbrengen. Hij bracht die door in Kortrijk, waar hij, onder begeleiding, op de koffie mocht bij zijn jarenlange vertrouwenspersoon, pater Jef Lannoo (86). Zijn eerste “vrije dag” in jaren verliep zonder problemen.

Ondanks een negatief advies van het Gevangeniswezen én grote twijfels bij sommige directieleden van Leuven Centraal, de gevangenis waar Van Eyken (foto) al 43 jaar opgesloten zit, werd hem toch een dag penitentiair verlof toegekend. Dat na een persoonlijke beslissing van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die benadrukt dat het om een “occasionele, weldoordachte beslissing gaat, volledig conform de wet.” Als minister van Justitie geeft hij vijfmaal per paar groen licht aan gedetineerden voor een dag in vrijheid. Dat recht heeft hij als minister. Ook Staf Van Eyken uit Bonheiden, tot levenslang veroordeeld voor het verkrachten en moorden van drie vrouwen in 1971 en 1972, behoorde daar recent bij.

Atomium

Dat nieuws lekte maandag uit. Tot verbazing van velen mocht “de Vampier van Muizen” – de seriemoordenaar beet zijn slachtoffers in intieme delen en in het gezicht – dinsdag al meteen buiten. Dat nieuws werd ons meermaals bevestigd. In het verleden mocht hij voor 2006, bijna negentig keer de gevangenis overdag verlaten. Afhankelijk van de bron verliepen die uitstapjes naar het Atomium, de watervallen van Coo en andere bezienswaardigheden zonder de minste problemen. Een hoge gevangenisbron spreekt echter van “veel pintjes en altijd te laat terug binnen.” Anderen, onder wie zijn advocaat Walter Damen, ontkennen dat formeel.

“Leuvens meubilair”

Op een uitzondering in 2011 na, kwam Van Eyken nooit meer buiten. Een afsluitend pintje in café Parkpoort, vlak bij de gevangenis, was iets waar hij enkel nog van kon dromen. Hij vult zijn dagen al jaren met toneel en gevangeniswerk. Hij verleende ook zijn medewerking aan een boek.

De seriemoordenaar, intussen 43 jaar vast, gaf al die tijd aan “in de cel te willen sterven.” Voor zijn eigen veiligheid. “Hij behoort in Leuven intussen tot het meubilair”, zei zijn begeleider ons dinsdag. Maar om het allemaal wat “menselijk” te houden, mocht hij dinsdag dus toch een dagje buiten. Als eenmalige gunst van de minister.

Ontbijt met gevangenisdirecteur

Van Eyken wordt opgehaald door zijn twee vertrouwenspersonen. Foto Peter Malaise

Van Eyken werd ‘s ochtends vroeg opgehaald door twee van zijn jarenlange vertrouwenspersonen, cipier Patrick Maessen en een gepensioneerde collega, Louis Verbeeck. Ook een derde persoon, iemand met wie hij in de gevangenis toneel speelt, was erbij. Verbeeck assisteerde Van Eyken naar eigen zeggen op al zijn vorige 86 uitstapjes. “Nooit heeft dat enig probleem gegeven”, vertelde hij. “En ook nu verliep alles rustig, op de media-aandacht na.” Van Eyken en gezelschap begonnen de dag met een ontbijt. Opvallend: ook de vroegere gevangenisdirecteur, Guido Verschueren, was daarbij aanwezig. Nadien ging het volgens onze informatie naar de salesianen van Don Bosco, in Kortrijk. Op weg naar daar werd er kort gestopt in Wetteren, om Van Eyken lievelingssigaretten, zwarte Johnsons, in te slaan.

In Kortrijk woont Van Eykens goede vriend, pater Jef Lannoo (86, foto). De ex-missionaris in Haïti bezocht Van Eyken jarenlang in de gevangenis, maar is na een hartoperatie niet langer in staat om naar Leuven te reizen. Verbeeck: “En dus was het Staf zijn vurige wens om zijn vriend nog eenmaal te bezoeken. Er is koffie gedronken, taart gegeten en wat bijgepraat. Niet meer, niet minder.”

Een Duveltje

Zijn begeleiders wonden zich dinsdag op om de commotie rond zijn dagje penitentiair verlof. “Hij voelt zich opgejaagd wild. En het is schandalig dat minister Geens hierop commentaar krijgt. Hij heeft net moedig gehandeld. Het enige wat Staf wil is de zieke pater nog eens bezoeken. Er zijn daarover met alle instanties de nodige afspraken gemaakt: geen openbare cafébezoeken, niet opduiken op openbare plaatsen. Geen probleem, het is zoals Staf het zelf ook wou: zo discreet mogelijk, om de nabestaanden zeker niet te bruuskeren. Hij was zeer dankbaar dat hij een dag penitentiair verlof kreeg toegestaan. Normaal lust hij tijdens zijn dagen al eens een Duveltje, maar door de heisa is dat er niet van gekomen.”

Van Kortrijk ging het in de vooravond terug naar Leuven, waar ‘s lands langst zittende gedetineerde na een dag zonder incidenten, klokslag om halfacht, terug door de gevangenisdeur naar binnen ging. Om er allicht nooit meer in tegenoverstelde richting door te wandelen.

In 'Terzake' gaf zijn advocaat Walter Daemen meer uitleg bij de beslissing om Van Eyken een "vrije dag" te geven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees