VOLLEYBAL CHAMPIONS LEAGUE - Asse-Lennik net als AA Gent in tweede ronde, maar daar stopt de vergelijking

Het schrijnende contrast tussen voetbal en volleybal: Asse-Lennik: “Drie jaar Champions League is dood van onze club"

Het schrijnende contrast tussen voetbal en volleybal: Asse-Lennik: “Drie jaar Champions League is dood van onze club"

Foto: Kms

Terwijl AA Gent vanavond Wolfsburg partij geeft, speelt ook Asse-Lennik zijn heenwedstrijd in de tweede ronde van de Champions League, tegen het Italiaanse Trentino. Het levert de Vlaams-Brabanders sportief aanzien op, maar helaas ook een aanslag op de portefeuille. “Ze moesten verbieden om dit óók Champions League te noemen”, foetert algemeen manager Pascal Debels.

Coach Johan Devoghel moet deze avond met zijn manschappen uitwijken naar Maaseik, anderhalf uur rijden van het eigen Molenbos. Want dat is ‘niet geschikt’ voor volleybal op dit niveau. Om toch nog wat volk over de vloer te krijgen, wordt een schamele vijf euro inkom gevraagd, het gebruikelijke tarief in de nationale Liga B. “Toen we ons plaatsten voor de tweede ronde van de Champions League, kreeg ik meteen een pak mails en sms’jes”, gromt Pascal Debels. “De jackpot! Proficiat! Dan dacht ik bij mezelf: Ja, mannekes...

AA Gent stak tot dusver al zowat 25 miljoen euro op zak dankzij het Europese voetbalfeest, de entreetickets van vier keer een vol stadion niet eens meegerekend. Maar bij Asse-Lennik tellen ze het verlies. “Ik schat dat deze campagne ons al 150.000 euro heeft gekost aan inschrijvingsgelden, vliegtuigtickets, hotel, officials. Die kunnen we onmogelijk recupereren met prijzengeld, tickets en dat beetje sponsoring van Lotto en Topsport Vlaanderen.”

Inschrijvingsgeld, jawel. Want waar AA Gent meteen 12 miljoen euro op de rekening kreeg als startpremie, moesten de collega’s uit het volleybal 25.000 euro dokken om te mógen meedoen. Te betalen vóór 20 mei, een maand na het beëindigen van de vorige competitie. Zelfs wie zijn zes groepswedstrijden won, kon dat bedrag niet terugwinnen met het verdiende prijzengeld. De kwalificatie voor de tweede ronde kostte nog eens 8.000 euro inschrijvingsgeld.

“Het is triest als je moet zitten hopen dat je ploeg verliest”, zucht Debels. “Drie keer na mekaar Champions League in de huidige omstandigheden zou gewoon de dood van onze club betekenen. Dan spreek ik uiteraard als manager, niet als sportliefhebber. Je kunt tegen je spelers, die zo hard knokten voor dat ticket, ook moeilijk zeggen dat ze beter niet winnen. Of forfait geven. Dan word je meteen een paar jaar uitgesloten.”

Corrigeer

Uitslagen & standen