Obama gelooft niet dat Trump president kan worden

Obama gelooft niet dat Trump president kan worden

Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag herhaald dat hij niet gelooft in de kansen van Donald Trump om president van de Verenigde Staten te worden. “Het is geen talkshow modereren, of een reality show (...) Het is een ernstige baan, geen marketing”, haalde Obama uit naar de omstreden miljardair.

De president zei vertrouwen te hebben in het Amerikaanse volk. “Zij zijn zich bewust van het feit dat president van de VS zijn een serieuze job is”.

Trump deed het goed bij de eerste twee voorverkiezingen van de Republikeinen, in Iowa en New Hampshire. Hij ligt ook voorop in de peilingen voor de volgende voorverkiezingen in South Carolina. Maar in binnen- en buitenland is er heel wat kritiek op zijn populistische standpunten rond bijvoorbeeld moslims.

“Republikeinen stellen klimaatverandering in vraag”

Obama haalde bovendien uit naar alle Republikeinse presidentskandidaten. Volgens hem zijn waarnemers in het buitenland bezorgd over hun conservatieve koers. “Ik vind het interessant dat iedereen gefocust is op Trump, terwijl hij hetzelfde zegt als de rest, maar op een interessantere manier”. De Amerikaanse president verwees naar de Republikeinse standpunten over het klimaat. “Ze stellen allemaal de klimaatverandering in vraag. Er is geen enkele kandidaat die zegt dat we iets moeten ondernemen tegen de opwarming van de aarde”.

Corrigeer

NIEUWS