Steeds meer Nederlandstalige medewerkers op paleis

Steeds meer Nederlandstalige medewerkers op paleis

Foto: BELGAIMAGE

Het Hof vervlaamst. Daar lijkt het althans op als gekeken wordt naar de medewerkers van huidig koning Filip.

In Vlaanderen wordt ons koningshuis vooral als francofoon beschouwd. Maar de laatste jaren lijkt het koningshuis te vervlaamsen, toch als er gekeken wordt naar de medewerkers aan het Hof. Van de twintig medewerkers van koning Filip zijn er 8 Franstalig en 12 Nederlandstalig, zo wordt bevestigd door het paleis. Ook als enkel naar de meest naaste medewerkers van onze koning gekeken wordt, zijn er meer Nederlandstalige medewerkers: 4 tegenover 3 Franstalige. Allen kunnen ze wel beide landstalen spreken.

De “vervlaamsing” begon volgens Waalse krant Le Soir in de jaren ‘70. In 1974 werd Herman Liebaers grootmaarschalk aan het Hof: de eerste echte Nederlandstalige in die functie. Toenmalig koning Boudewijn besefte toen ook dat een koning van België medewerkers moest hebben uit beide landsdelen. Al paste hij die regel zelf niet altijd toe: al zijn kabinetschefs waren Franstaligen.

Ook bij opvolger koning Albert II waren de Franstaligen in de meerderheid, al besefte ook hij dat er meer Nederlandstaligen aan het Hof moesten komen. Volgens Le Soir waren er toen Albert net de troon besteeg 10 Franstalige en 5 Nederlandstalige medewerkers. Naar het einde van de regeerperiode van Albert was de stand bij de meest naaste medewerkers van Albert 4 - 4.

Taalkundig saldo weerslag van de Belgische bevolking

Pas bij huidig koning Filip kwamen de Vlamingen ook echt in de meerderheid. Zo is de kabinetschef van Filip de Nederlandstalige Frans Van Daele. Vergaderingen worden intussen standaard in beide talen gehouden en ook de communicatie van het paleis is tweetalig. Het paleis zelf geeft geen commentaar op de talenkwestie, maar het lijkt erop dat het paleis er nu over waakt dat het ‘taalkundige saldo’ van het Hof een weerslag is van de bevolking van België.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees