Van Avermaet botst op superbenen van Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen is de winnaar van de tweede etappe van de Ronde van Oman. De sterke Noor van Dimension Data reede concurrentie uit de wielen in laatste steile 500 meter van een lastige slotklim. Boasson Hagen wordt ook de nieuwe leider in de stand in Oman, hij neemt de leiderstrui over van de Luxemburger Bob Jungels (Etixx-Quick Step). Voor Boasson Hagen is het de tweede zege van het jaar. De ex-winnaar van Gent-Wevelgem won eerder dit jaar ook al de tijdrit in de Ronde van Qatar en verloor er de eindzege enkel door een lekke band. Greg Van Avermaet moest alweer tevreden zijn met een ereplaats. Hij werd derde.

Wielrennen op Sportwereld.be

De tweede etappe van de Ronde van Oman ging over 162 kilometer van Omantel Head Office naar Quriyat. Zes renners trokken al vroeg in de aanval. Daarbij twee Belgen: Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert) en Stijn Steels (Topsport Vlaanderen-Baloise). Op het heuvelachtige parcours fietsen ze een maximum-voorsprong van een dikke vier minuten bij elkaar. In het peloton hield Etixx-Quick Step van leider Bob Jungels de vlucht voortdurend onder controle. Op twintig kilometer van de streep was het avontuur van de leiders over. 

In de aanloop naar de lastige slotklim (2,8 kilometer aan 6,5%) brak het peloton in verschillende stukken. Onder meer Daniel Martin en Richie Porte lieten zich verrassen en zouden nooit meer vooraan komen. In de bijzonder steile laatste 500 meter trok Edvald Boasson Hagen alle registers open. De Noor knalde iedereen uit het wiel en finishte met enkele meter voorsprong op voormalig Tour-winnaar Vicenzo Nibali en Greg Van Avermaet. Onze landgenoot werd derde. Jurgen Van den Broeck (Katusha) werd zeventiende en verloor zestien seconden.

Voor Van Avermaet is het al de zevende top-tien plaatsen van het jaar. Enkel in de laatste etappe van de Ronde van Qatar finishte Van Avermaet buiten de top-zeven.  Van Avermaet lijkt in ieder geval klaar voor Vlaamse wielervoorjaar, maar hetzelfde kan gezegd worden van Boasson Hagen. Het is lang geleden dat de ondertussen 28-jarige Noor zo goed aan het seizoen begon. Hij wordt een renner om de komende maanden flink rekening mee te houden.

Boasson Hagen wordt ook de nieuwe leider in de stand in Oman, hij neemt de leiderstrui over van de Luxemburger Bob Jungels (Etixx-Quick Step), de ritwinnaar van dinsdag. Donderdag wacht het peloton een etappe over 176,5 km van Al Sawadi Beach naar Naseem Park, de Ronde van Oman eindigt zondag. 

Rituitslag

1. Edvald Boassen Hagen (Dimension Data) 
2. Vicenzo Nibali (Astana)
3. Greg Van Avermaet (BMC)
4. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondial)
5. Davide Rebellin (CCC)
6. Gianluica Brambilla (Etixx-Quick Step)
7. Jakob Fuglsang (Astana)
8. Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
9. Rui Costa (Lampre-Merida)
10. Serge Pauwels (Dimension Data)
11. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)

Bekijk de volledige uitslag hier.

Corrigeer