BATIBOUW

Dossier aangeboden door AXA Bank.

Een bouwproject: wat kost je dat?

Een bouwproject: wat kost je dat?

Foto: Shutterstock

De prijs van de woning of de grond ken je. Maar bij een bouwproject of de aankoop van een woning komen nog heel wat andere kosten kijken. Een overzicht van de kosten die je niet mag vergeten.

Naast de aankoopprijs moet je bij de aanschaf van een woning rekening houden met een reeks andere kosten. Registratierechten zijn de kosten die je betaalt voor de registratie van de akte bij de notaris. Ze worden berekend op basis van de prijs en zijn afhankelijk van de ligging van het huis. In Vlaanderen bedragen de registratierechten bijvoorbeeld 10 procent, in Brussel 12,5 procent. Koop je een bescheiden woning, dan kan dit onder voorwaarden dalen tot 5 procent. Bij de registratierechten moet je ook nog het ereloon van de notaris optellen, een percentage dat afhankelijk is van de aankoopprijs en waar ook 21 procent btw op verschuldigd is. Voor het bouwen van de woning zelf moet je eveneens rekenen op 21 procent btw.

De architect werkt natuurlijk niet gratis. De kosten kunnen sterk variëren in functie van de opdracht. Bij een renovatie betaal je doorgaans een hoger percentage dan bij een nieuwbouw. Kies je voor een woning volgens het sleutel-op-de-deurprincipe dan rekent de architect doorgaans circa 5 procent aan. Voorzie ook circa 3.000 euro voor de nodige studies voor de bouw, met name de grondsondering (controle van het draagvermogen van de grond), de EPB-studie (energieprestatie en binnenklimaat) en de eventuele ingenieursstudie (voor de fundering of structurele elementen).Tot slot mag je zeker de aansluitingskosten voor nutsvoorzieningen niet vergeten (water, elektriciteit, gas, …).

Hoeveel kost renoveren?

De prijs van een renovatie is sterk afhankelijk van de staat van het huis en jouw wensen qua afwerking. Vandaar dat de algemene schatting van de kostprijs van renovatie zo sterk varieert, van 750 tot 1.500 euro per vierkante meter. Enerzijds is er de sterk verschillende toestand van sanitair, elektriciteit, verwarming, dak, … Ben je zelf niet zo handig aangelegd, vraag dan zeker aan een architect om de prijs van de noodzakelijke en gewenste renovaties in te schatten voor je start.

Merk ook op dat er sinds dit jaar nieuwe regels zijn voor de btw op renovaties. Als je wilt renoveren aan 6 in plaats van 21 procent, dan moet je woning voortaan minstens tien in plaats van vijf jaar oud zijn.

Hoeveel kost nieuwbouw?

De kostprijs van een nieuwbouw wordt bepaald door verschillende factoren: de  materialen, de werkuren en de erelonen van de architect en de andere experten die bij de bouw van een nieuwe woning betrokken zijn. Door het grote verschil in huizentypes, stijlen en materialen,
ondergrond, aard van het terrein, ligging enzovoort is het quasi onmogelijk om zonder voorontwerp een accuraat budget op te stellen. Om je toch toe te laten een (zeer rudimentaire) inschatting van de kostprijs te maken, volgen hier drie voorbeeldprojecten.

  • Zeer bescheiden woning, 2 gevels, 100 m² woonoppervlakte: min. € 1.300/m²
  • Woning met gewone afwerking, halfopen bebouwing, 150 m² woonoppervlakte: min. € 1.500/ m²
  • Zeer luxueuze woning met meer dan 4 gevels, 200 m² woonoppervlakte: min. € 1.850/ m²
     

Wat zijn de interessantste financieringsmogelijkheden voor jou? En hoeveel bedraagt het ereloon van een notaris eigenlijk? Dat en nog veel meer kom je te weten in de bouwgids van AXA Bank. Klik HIER en bestel jouw gratis exemplaar.

Corrigeer