Mode

Namaak designerspullen op het internet: zo laat je je niet bedriegen

Namaak designerspullen op het internet: zo laat je je niet bedriegen

Foto: *

Een tas van Chanel gezien voor een prikje op het internet? Dan is de kans groot dat hij namaak is. Vorig jaar namen speurders van de FOD Economie voor bijna dertien miljoen euro namaakspullen in beslag, waarvan bijna vier miljoen accessoires en bijna twee miljoen kleding. Namaakspullen worden ook vaker aangeboden via sociale media, omdat namakers denken dat ze zo moeilijk te traceren zijn. Maar hoe vermijd je dat je bedrogen wordt met dit soort 'koopjes'? Enkele tips.

Een tas van Chanel gezien voor een prikje op het internet? Dan is de kans groot dat hij namaak is. Vorig jaar namen speurders van de FOD Economie voor bijna dertien miljoen euro namaakspullen in beslag, waarvan bijna vier miljoen accessoires en bijna twee miljoen kleding. Namaakspullen worden ook vaker aangeboden via sociale media, omdat namakers denken dat ze zo moeilijk te traceren zijn.  Maar hoe vermijd je dat je bedrogen wordt met dit soort 'koopjes'? Enkele tips.

Eén gouden regel als je op koopjesjacht bent: als de prijs van een luxeproduct te mooi lijkt om waar te zijn, is de kans ook groot dat er iets niet in de haak is. Dat geldt zowel in de winkel als online, meldt de FOD Economie. Maar ook de aanbieder verraadt zichzelf vaak: als er op de website of de pagina op sociale media geen contactgegevens staan, is de kans groter dat je met bedriegers te maken hebt. Bij échte designerspullen kan je ook vaak op verschillende manieren betalen, bij namaakproducten gaat het meestal maar op één manier. En als je echt zeker wil zijn, koop je alleen maar via officiële websites. 

Koop niet op foto

"Als je twijfelt aan een product, vraag dan of je het mag komen bekijken", zegt Birgit De Jager, zaakvoerder van de websites Labellov en Labelcrush. Op allebei de sites bieden verkopers hun designerspullen tweedehands aan, maar terwijl Labelcrush een platform is waar koper en verkoper zelf verantwoordelijk zijn, staat Labellov in voor de authenticiteit van alle aangeboden spullen. Dat is geen evidente zaak: "We moeten de spullen zelf kunnen zien en we laten ze nakijken door experts, zodat we honderd procent zeker zijn", vertelt Birgit. "Onlangs hebben we bijvoorbeeld een hele oude tas van Hermès naar een bureau in Parijs gestuurd omdat we niet zeker waren van de echtheid". 

Een tas die op sociale media of tweedehandssites wordt aangeboden, kan je als consument niet zomaar laten taxeren. Vandaar dat je beter probeert om dure spullen face to face te kopen. "Op een foto kan je minder goed zien of je met kwaliteit te maken hebt en oplichters durven ook foto's van merkspullen gebruiken om namaak aan te prijzen. Als je gaat kijken, let op de kwaliteit, op de stiksels, of de logo's juist zijn, op hoe de spullen zijn afgewerkt. Tassen van dure merken hebben vaak cerficaten van echtheid. En als de eigenaar die niet meer heeft, kan je ook vragen of er nog een factuur of een rekeninguitreksel is, omdat dit soort dure aankopen meestal met creditcard gedaan wordt".

Koop met PayPal

Als je de koper toch vertrouwt en online tot aankoop overgaat, betaal dan best niet met een gewone overschrijving. "Als je met een creditcard betaalt en je wordt opgelicht, kan je via een klacht proberen je geld terug te krijgen - dat gaat moeizaam, maar soms werkt het. Het beste is om te betalen met PayPal, dan is de kans groter dat je effectief je geld terugkrijgt. Maar de beste garantie is nog altijd te kopen op een website die de echtheid van de aangeboden producten garanderen, want je weet dat ze het omwille van hun reputatie niet kunnen maken om een namaakproduct aan te bieden. Gebruik ook je gezond verstand: je kan altijd koopjes doen, maar als het populairste model tas van Chanel plots voor bijna geen geld opduikt, dan is er een vuiltje aan de lucht". 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees