Archief van Nobelprijswinnaar Pater Pire naar Rijksarchief Namen

Archief van Nobelprijswinnaar Pater Pire naar Rijksarchief Namen

Foto: AFP

Ongeveer 40 meter archief van Pater Dominique Pire uit de jaren 1930 tot 1970 is overgebracht naar het Rijksarchief in Namen. Pater Pire, die in 1958 de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn inzet voor vluchtelingen, richtte de vzw Vredeseilanden op. Het Rijksarchief in Namen inventariseert momenteel de archiefdocumenten nauwkeurig. Er komt ook een tentoonstelling over het werk van deze Belgische Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

Georges Pire wordt in 1910 geboren in Dinant. In 1928 treedt hij in bij de Dominicanen in Hoei. Van 1932 tot 1936 studeert hij godgeleerdheid in Rome, waar hij in 1934 tot priester wordt gewijd. Hij rondt zijn opleiding af in Leuven (1936-1937) met een licentie in de politieke en sociale wetenschappen. In 1937 keert hij terug naar Hoei, waar hij moraalfilosofie en sociologie gaat onderwijzen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij aalmoezenier bij het Verzet en van 1946 tot 1953 parochiepriester van La Sarte.

Pater Pire organiseert al heel vroeg in zijn loopbaan maatschappelijke acties voor behoeftige families, zoals de opvangcentra in open lucht voor minderbedeelde kinderen en de Service d’entraide familiale (SEF). Na de Tweede Wereldoorlog voert hij campagne ten voordele van Oost-Europese vluchtelingen. In 1949 sticht hij de vereniging “Hulp aan Ontheemden” en op 10 november 1958 ontvangt hij voor zijn inzet voor vluchtelingen de Nobelprijs voor de Vrede. In 1960 richt Pater Pire de “Vredesuniversiteit” op.

Naar aanleiding van een missie rond de vluchtelingenproblematiek die voortkomt uit het conflict tussen India en Pakistan, sticht hij in 1962 in Gohira (Bangladesh) het eerste Vredeseiland, dat als motto een gezegde van Confucius aanneemt: “Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten. Leer hem vissen en hij heeft zijn hele leven eten”. Hij overlijdt in 1969 op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van een heelkundige ingreep.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees