Fit & Gezond

Kankerstichting waarschuwt: “Zon in de bergen is gevaarlijk voor huid”

Kankerstichting waarschuwt: “Zon in de bergen is gevaarlijk voor huid”

Veel jonge mensen die gaan skiën, smeren zich niet of onvoldoende in. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse stichting KWF Kankerbestrijding. Nochtans wordt de huid op de skipiste blootgesteld aan een hoge dosis UV-straling.

Uit het onderzoek van de KWF kankerbestrijding blijkt dat 68 procent van de ouders zich altijd insmeert, terwijl 41 procent van de jongeren zegt dat zelden of nooit te doen. Nochtans waarschuwt de stichting dat net op skipistes de huid blootgesteld wordt aan een hoge dosis UV-straling. Dat verhoogt de kans op verbranding en dus ook het risico op huidkanker. “In de bergen is de lucht vaak schoner en helderder en daardoor de UV-straling sterker, ook als de zon zich niet laat zien. Verse sneeuw weerkaatst wel 90% van de straling en dat zorgt voor een intense blootstelling aan UV-straling“, meldt de stichting in een persbericht. Door de kou merken mensen ook te laat dat hun huid verbrandt, waardoor ze zich niet of te laat insmeren.

Om de Nederlanders te waarschuwen, geeft de KWF Kankerbestrijding ook vier richtlijnen voor wie op wintersport gaat.

1. Voorkom dat je huid verbrand. Verbranding door de zon, vooral op jonge leeftijd, is een risicofactor voor huidkanker.

2. Smeer je huid een half uur voor je de piste opgaat in met minimum factor dertig.

3. Smeer je elke twee uur opnieuw in , want de zonbescherming gaat ook weer van je gezicht door zweten of het afdoen van je skibril.

4. Gebruik een vette zonnecrème voor de wintersport. Een product op waterbasis kan bevriezen in de kou, maar een crème met veel vetten blijft goed smeerbaar in de kou. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees